Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Enormt spöknät ska bärgas utanför Smygehuk

  Varje år förloras tusentals fiskenät i Östersjön. Nu ska ett av värstingnäten bort.

  I början av året skrev Supermiljöbloggen om att polska och litauiska fiskare under 2012 plockade upp inte mindre än 22 ton med förlorade fiskenät, med en sammanlagd längd på cirka 135 kilometer.

  SVT Sydnytt rapporterar nu om ett projekt i södra Sverige som handlar om att få upp ett enormt fiskegarn utanför Smygehuk, ett nät som för några år sedan hamnade på botten i och med att en gotländsk fiskebåt sjönk. Den här veckan inleds arbetet med bärgningen.

  Fiskegarnet täcker i utspänt läge flera kvadratkilometer, och som SVT Sydnytt förklarar: ”Nu ligger det där och fortsätter fiska, alldeles för sig själv”.

  Dokumentärfilmaren Joakim Odelberg som försöker skapa uppmärksamhet kring problemet med spöknät berättar i inslaget:

  – Det är inte bara fisk som fastnar utan det är även marina däggdjur som säl och tumlare och sjöfågel som fastnar i det här.

  – Sedan är det också en förlust ur ett näringsperspektiv. Det går ganska mycket fisk till spillo. Plus att det är ett oerhört djurplågeri.

  Kostnaden för bärgningen beräknas gå på totalt 135 000 kronor. Finansieringen kommer enligt SVT Sydnytt från Havs- och vattenmyndigheten, stiftelsen Baltic Sea 2020 och Trelleborgs kommun.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.