Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ett papperslöst COP – klimatsmart eller exkluderande?

  COP18 är den första FN-konferensen någonsin där inget papper skrivs ut i onödan, man går till särskilda kiosker och får utskrivet det man behöver. Istället ska man läsa alla dokument på sin dator eller smartphone. Enbart de första två dagarna minskade ”PaperSmart” pappersanvändningen med 96%, eller 750 000 papper och ett okänt antal häftklamrar, enligt COP18-organisatörerna som jämför med tidigare toppmöten. 

  Klimatkonventionen vill spara på
  pappret. Men kan de få en exkluderande
  effekt istället?

  Delegaterna är inte övertygade; dokumenten förändras hela tiden och uppdateringarna syns bara på iPhone och iPad. Klimatkonventionen lovar att systemet ska fungera för Android-system senast på COP19 om ett år. Men många delegater, särskilt de afrikanska, har inte smartphones alls, utan fingrar förgäves på sina gamla Nokia. Att dokumenten också finns också på klimatkonventionens hemsida är en klen tröst eftersom det är svårt och tidsödande att hitta dem där. Att be kioskerna att skriva ut de senaste möteshandlingarna för en specifik sub-arbetsgrupp är inte heller lätt; de vet sällan vad man pratar om och pratar inte alltid samma språk som delegaterna.

  COP18 poängterar att det inte är en papperslös konferens utan just en ”PaperSmart”. Klimatnyttan är svårberäknad eftersom all extra el till tusentals datorer framställs fossilt, men den praktiska skillnaden är tydlig och omedelbar: De fattigaste tappar ytterligare lite inflytande över förhandlingarna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.