Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-valet: Hur bra är Feministiskt initiativs miljöpolitik?

  26 maj röstar Sveriges befolkning om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet. Men var står partierna egentligen i miljöfrågor? SMB har sammanfattat resultaten från fyra viktiga granskningar. Nu är det dags för Feministiskt initiativ.

  För att få koll på EU-kandidaternas miljöpolitik har vi sammanställt resultat från valgranskningar gjorda av Naturskyddsföreningen, WWF, Extrakt och CAN Europe. På respektive hemsida kan du få mer information och läsa mer om hur granskningarna och/eller enkäterna är gjorda.

  Naturskyddsföreningen

  Naturskyddsföreningen har granskat hur partiföreträdarna röstat i 32 viktiga miljöfrågor den senaste mandatperioden, tillsammans med deras övergripande engagemang i miljöfrågor. Miljöorganisationen har dessutom granskat partiernas miljölöften inför den kommande mandatperioden.

  Feministiskt initiativs miljöarbete förra mandatperiod

  Då Fi valdes in för förra valet har partiet inte gett löften inför senaste mandatperioden, utan bara kunnat granskas efter hur de röstat. I rapporten ”Blåslampor och bromsklossar” visar SNF:s granskning att partiets ledamot Soraya Post är den enda parlamentariker som har lagt 100 % bra miljöröster. Trots det blir föreningens betyg ”bra” snarare än utmärkt, då Post själv inte har drivit miljöfrågorna tillräckligt aktivt.

  Feministiskt initiativs miljölöften för kommande mandatperiod

  FI är tillsammans med tre andra partier de som ställer sig bakom samtliga 18 av Naturskyddsföreningens förslag. Partiets klimatpolitik drivs ur ett rättviseperspektiv, då de lyfter att kvinnor och urbefolkning är de som drabbas hårdast av negativa klimat- och miljöförändringar. De tre prioriterade miljöfrågorna inför årets EU-val är:

  • avskaffande av kärnkraft i samband med ett påskyndade av omställning till ett hållbart energisystem,
  • enklare och bättre tågbokningssystem som ska främja tågresandet inom Europa, och
  • ett ökat jordbruksstöd med fokus på etiskt och hållbart lantbruk.

  Extrakt

  Extrakt har frågat partiernas toppnamn vilken som är den viktigaste hållbarhetsfrågan och hur de kommer driva den i EU. Här är Fi:s svar:

  1. Soraya Post (Fi)

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Klimatförändringar ur ett rättviseperspektiv.

  Hur: Genom att lyfta och lägga in det feministiska klimatperspektivet och rättvisefrågan i allt arbete i Europaparlamentet.

  2. Stina Svensson (Fi)

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Minska växtgasutsläpp och minska fattigdom globalt.

  Hur: Genom att koppla på de globala målen för hållbarhet, oavsett utskott, i allt arbete i Europaparlamentet.

  WWF

  25 omröstningar från den gångna mandatperioden, alla direkt avgörande för EU:s miljöpolitik, har valts ut av WWF. För FI såg resultatet ut såhär:

  • Röstat 100 % i linje med WWFs position i alla omröstningar
  • Ledamoten har inte avstått att rösta eller varit frånvarande

  CAN Europe

  Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer, CAN, har gått igenom tio enligt dem viktiga klimatomröstningar i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden. De har sammanställt hur de 751 ledamöterna röstat och rankat dem på en skala från noll till hundra.

  Av Sveriges partier får Feministiskt initiativ 76 klimatpoäng. De blir bara brädade av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, och CAN utnämner därför Fi till en ”försvarare” av EU:s klimatarbete.

  SMB:s sammanfattning

  Fi med Soraya Post hamnar konsekvent högt i alla undersökningar, och om man lägger sin röst på FI kan man lita på att kandidaten kommer rösta för förbättrat miljö- och klimatarbete när de dyker upp i kammaren.

  Däremot kan du inte vänta dig att kandidaten kommer driva på eller försöka förbättra förslagen när de utformas, då ingen av de tre toppkandidaterna har miljö som främsta drivkraft. På kandidatlistan är det först deras femtenamn, Joakim Månsson Bengtsson, som lyfter klimat som en prioriterad fråga.

  Väljer du FI kan du alltså vänta dig att de i princip alltid röstar för miljön, vilket inte är fy skam. Vill du däremot ha en aktiv kandidat som själv driver fram miljöförslag och beslut i EU får du leta vidare bland andra partier.

  Feministiskt initiativs toppkandidater

  1. Soraya Post
  2. Stina Svensson
  3. Jaime Gomez

  Under taggen EU-val19 kan du läsa sammanfattningar över de andra partiernas miljöpolitik.


  SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!