Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    EU:s klimatchef: Finns ingen plan B om Paris-mötet misslyckas

    Miguel Cañete, EU:s klimatchef, manar i en intervju med The Guardian medlemsländernas regeringar att arbeta för en tuff överenskommelse i Paris i december.

    Klimatmötet är vår sista chans, menar Cañete:

    Det här är inte en pågående FN-diskussion. Paris är avgörande.

    För att förhandlingarna ska lyckas måste regeringarna ge tydliga instruktioner till sina delegater. Precis som OECD:s generalsekreterare Angel Gurria så menar Cañete att utsläppen måste minska drastiskt, och att de rika länderna måste hjälpa till att finansiera de fattiga ländernas övergång till förnybart.

    Enligt Cañete kommer EU att avfärda alla avtal som inte är tillräckligt effektiva. Målet är att EU-länderna ska bidra med motsvarande 64 miljarder euro årligen fram till 2020 för att påskynda energiomställningen i utvecklingsländerna. Avtalet ska också innehålla ett system för hur pengarna ska betalas ut.

    EU:s nya, tuffa linje är ett resultat av de bittra erfarenheterna från det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn 2009. EU uteslöts då ur förhandlingarna, medan USA, Indien, Kina, Brasilien och Sydafrika slöt en egen deal bakom stängda dörrar.

    Fortfarande kvarstår mycket förhandlingsarbete, och tidsbristen oroar Cañete. Trots detta är han enligt egen utsago 85 procent säker på att delegaterna ska lyckas komma fram till ett historiskt avtal på klimatmötet:

    Det finns en politiska välvilja och ett starkt engagemang.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.