Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Fältbiologerna kräver svar om Ojnareskogen

  Foto: Anders Hellberg

  Menar att detta är en strid som Miljöpartiet inte har råd att förlora.

  Sara Vikström Olsson, ordförande för Fältbiologerna, skriver på SVT Opinion att Miljöpartiet måste se till att regeringen skyddar Ojnareskogen.

  Den största miljöstriden i Sverige på flera decennier pågår just nu på norra Gotland, där den världsunika Ojnareskogen hotas av ett gigantiskt kalkbrott. (…)

  Att inte utpeka Ojnare till Natura 2000 vore spiken i kistan för vårt förtroende för Miljöpartiets vallöften om guld och gröna skogar.

  Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är inne på samma spår och säger till Svenska Dagbladet:

  – Regeringen kan avgöra det med ett enkelt beslut och jag förväntar mig att de gör det. Det är ett fullständigt mysterium att man inte skyddat området redan.

  Även Carl Schlyter, riksdagsledamot för Miljöpartiet, menar att ett skydd är det rimligaste alternativet.

  – Prioriteringarna i regeringsdeklarationen var att vi ska skydda vattnet, vi ska ha fler naturskyddsområden och en hållbar arbetsmarknad. Ska man följa de prioriteringarna så är beslutet väldigt självklart, säger han till Dagens Nyheter.

  Vad beskedet från regeringen blir återstår att se. Enligt Dagens Nyheters artikel ska ett beslut tas senast 31 augusti.

  Nu under Almedalsveckan har klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) uttalat sig vid flera tillfällen om hur hon ser på frågan, bland annat i en intervju med Sveriges radio P4 Gotland:

  I en debatt 2012 sa du att du vill att regeringen gör det här området till ett Natura 2000-område, vill du det idag?

  – Jag har ingen annan uppfattning. När det gäller ärendet om ett skydd för Natura 2000-området så är det ju ett skydd som syftar till att ge ett långsiktigt skydd för ett område för dess biologiska kvaliteter. Om du har ett område som har sådana här kvaliteter så är ju det ingenting man kan återskapa i efterhand om man har haft en större exploatering i området. Så vi ska vara väldigt noggranna i den bedömningen så att vi vet vad som kräver skydd och vilka marker som kan användas på annat sätt. Vi behöver både utbyggnad i samhället och en stark biologisk mångfald.

  Och i en intervju med Miljöaktuellt säger Åsa Romson:

  – Vi har fått in Naturvårdsverkets underlag och där är rekommendationen tydlig. Naturvårdsverket anser att det här området har den kvalitet som gör att det ska bli ett Natura 2000-område. Regeringen har nu att bereda det ärendet, medveten om de vetenskapliga kriterier som finns uppsatta i art- och habitatdirektivet med mera. Vi avser att komma till beslut så snart som möjligt.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra