Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Färdplan mot nollutsläpp – tillåter massvis med utsläpp

  Förra sommaren gav alliansregeringen Naturvårdsverket i uppgift att ta fram en plan för ett klimatneutralt Sverige 2050. Idag presenterade Lena Ek rapporten Färdplan 2050 – som ska lägga grunden till Sveriges långsiktiga klimatpolitik. Tolkningen av klimatneutralt visade sig dock inte vara självklar och resultatet som presenterades innebär att Sverige fortfarande kan släppa ut en tredjedel av det vi gör idag. 

  Färdplan 2050 är dessvärre inte en färdplan mot ett koldioxidneutralt Sverige. Den tillåter nämligen att Sverige 2050 får släppa ut 10-30 miljoner ton koldioxid vilket är en tredjedel av det vi släpper ut idag. Detta för att rapporten räknar med skog och mark som koldioxidbindare, lagring av koldioxid och för att den föreslår att Sverige ska jobba för utsläppsminskningar utomlands, en metod som fått kritik från bland andra Riksrevisionen för att vara ineffektiv och osäker. Skulle alla göra som Sverige skulle heller inte utsläppsminskningar utomlands vara billigare.

  Rapporten Färdplan 2050 bygger på att prata om nettoutsläpp vilket innebär att Sverige kan släppa ut massvis med koldioxid så länge som siffran för Sverige i slutändan hamnar på noll. Vad är då felet med det? Det är helt enkelt inte en långsiktig eller schyst lösning. Sverige är unik med stora skogsmarker och det utnyttjar rapporten genom att tillåta framtida utsläpp som tas upp av skogen. Istället bör skogens upptag av koldioxid ses som att den samlar in åtminstone lite av de stora mängder vi redan släppt ut sedan industrialiseringen började. Att använda skogen för att kunna släppa ut ännu mer är inte hållbart. Den här metoden riskerar att undergräva vårt förtroende i klimatfrågan och framstå som att vi vill köpa oss fria från ansvar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.