Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Finansiering saknas för att skydda människors hälsa från klimatförändringar

  Foto: US Environmental Protection Agency [Public domain]

  Att skydda människors hälsa från klimatpåverkan är mer brådskande än någonsin. Ändå agerar de flesta länder inte helt efter sina egna klimatstrategier. Detta visas i en ny rapport av Världshälsoorganisationen (WHO), som ger en global bild på framstegen med klimatförändringar och hälsa.

  Hälften av de undersökta 101 länderna har utvecklat en nationell strategi för hälsa och klimatförändringar. Detta är ett framsteg, men det är oroande att bara cirka 38 procent av länderna har finansiering som bara delvis räcker till att fullfölja dessa planer. Färre än 10 procent av länderna har åsidosatt tillräckligt med resurser för att helt kunna genomföra sin strategi.

  ”Klimatförändringarna orsakar inte bara en räkning för kommande generationer att betala, det är ett pris som människor betalar redan nu med sin hälsa ,” säger Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO. ”Det är ett moraliskt krav att länderna har de resurser de behöver för att agera mot klimatförändringar och skydda folkhälsan nu och i framtiden.”

  Enligt WHO är hälsovinsterna genom att minska koldioxidutsläppen ungefär dubbelt så stora som kostnaden för att genomföra de krävda åtgärderna. Genom att uppfylla målen i Parisavtalet kan man rädda cirka ett miljon liv per år globalt bara genom minskade luftföroreningar.

  Men många länder kan inte dra nytta av denna potential. Trots att hälsa har inkluderats på ett tydligt sätt i Parisavtalet, har det inte fått tillräckligt ekonomiskt stöd för att kunna prioriteras. Rapporten visar att färre än var fjärde land har tydliga samarbeten mellan hälsa och de sektorer som starkast driver klimatförändringar och luftföroreningar, såsom transport. De hälsovinster som skulle bli resultatet av minskade koldioxidutsläpp återspeglas dessutom sällan i de nationella klimatåtagandena.

  Rapporten visar även svårigheter att få tillgång till internationell klimatfinansiering för att skydda människors hälsa. Majoriteten av länderna saknar antingen information om möjligheter att få klimatfinansiering, koppling mellan hälsoaktörer och klimatfinansiering eller resurser att ta fram finansieringsförslag.

  ”För att Parisavtalet ska skydda människors hälsa, måste man prioritera att bygga hälsosystemens motståndskraft mot klimatförändringar. Ett växande antal nationella regeringar är tydligt på väg i den riktningen,” säger Dr Maria Neira, direktör för Institutionen för miljö, klimatförändring och hälsa på WHO.

  Enligt Neira kan Parisavtalet bli århundradets starkaste internationella hälsoavtal, bara man ser till att systematiskt koppla ihop hälsa med klimatanpassningsplaner och klimatfinansieringslöften.

  För att få resultat, måste länderna se till att hälsosektorn ingår i klimatförändringsprocesserna och se till att de har kapacitet och stöd för att få tillgång till den ekonomi de behöver. Man måste även ta hänsyn till hälsa – och de hälsovinster som följer av klimatåtgärder – i beslutsprocesserna som påverkar koldioxidutsläppen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra