Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fleecekläder släpper ut mikroplaster i haven

  Fleecekläder används flitigt i vårt avlånga, ofta kalla land. Det många inte tänker på är att fleece till stor del är tillverkat av polyester. Vid tvätt släpps stora mängder mikroplaster ut i haven och påverkar där växt- och djurliv negativt. 

  Fleece är tillverkat av materialet polyester, det vill säga olika typer av plast som gör plaggen varma, mjuka och omåttligt populära i vårat kalla klimat. Nu varnar dock forskare för den påverkan på haven fleeceplaggen ger vid framförallt tvätt, rapporterar SVT.

  Det blir ganska mycket partiklar, om man tänker på att det bor 85 miljoner människor i Östersjöns avrinningsområde. Om alla de tvättar något fleeceplagg blir det stora mängder som hamnar i havet, säger Jan-Erik Bruun, forskare och marinbiolog på Finlands miljöcentral till SVT.

  Vid en tvätt lossnar i snitt 1900 partiklar av mikroplaster enligt artikeln, partiklar som är såpass små att de inte fastnar i reningsverken utan går direkt ut i haven där de blir mat åt djurplankton. Många av dessa små varelser ser inte skillnad på mikroplaster och växtplankton och en betydande del av djurplanktonens tarminnehåll har visat sig bestå av mikroplaster istället.

  Studierna som gjorts ligger fortfarande i startgroparna, men forskare menar på att en kost bestående av mikroplast istället för växtplankton kan påverka bland annat livskraften och fortplantningsförmågan. Exakt hur detta kommer påverka på sikt och längre upp i näringskedjan är ännu inte klarlagt.

  Läs mer om mikroplaster här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.