Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  Flexitariantrenden ökar – har många fördelar

  Foto: Loretta Rossiter / Pixabay

  Vegansk och vegetarisk mat fortsätter att trenda, framförallt genom att fler blir så kallade flexitarianer. Och det är positivt för såväl planeten som hälsan och ekonomin, visar forskningen. 

  Matvarujätten Hilton Foods publicerade nyligen resultat som visar att deras veganska och vegetariska livsmedelsalternativ ökat i försäljning. Faktiskt hela 40 procent bara i år. De befinner sig framförallt på den brittiska marknaden, men liknande trender syns även här i Sverige. 

  Enligt Hilton Foods drivs inte den här utvecklingen främst av veganer och vegetarianer, utan av så kallade flexitarianer. Det är personer som äter mestadels vegetabliskt protein, men då och då även animaliskt.

  Bra för planeten, hälsan och plånboken

  Flexitariantrenden följs även inom forskningen och hittills ser den här typen av kostalternativ ut att ha flera fördelar. Enligt studier väljer människor att vara flexitarianer bland annat av hälsoskäl, etiska skäl och minskade matkostnader. 

  När det kommer till hälsan har den visat sig vara den näst bästa dieten när det kommer till hälsofördelar. Detta indikerar att människor mår bra av vegetarisk och vegansk kost. 

  Annan forskning visar på minskad klimatpåverkan med ökad flexitariankost. Studier visar till och med att vego är den mest effektiva individuella klimatåtgärden. Det har även konstaterats andra planetära fördelar med just vegetarisk och vegansk kost.

  Även vad gäller minskade matkostnader visar forskning att vego är bättre. Och där kan nog även de flesta som stått i butiken och jämfört priserna mellan exempelvis kött och bönor hålla med om att det finns en rejäl prisskillnad. 

  Ökade satsningar

  I Sverige märks ett ökat intresse från livsmedelsproducenter att utveckla växtbaserade livsmedelsprodukter. Redan omsätter den svenska marknaden för växtbaserade livsmedel miljardbelopp. I synnerhet kategorin vegetabiliska proteiner, det vill säga alternativ till köttprodukter, drar till sig många investerare.

  Även för Hilton Foods del har man nu planer på att att anslå mer medel för forskning och utveckling av veganska och vegetariska produkter. Enligt dem är vegetariska färdigrätter, veganskt bageri och bättre köttalternativ nästa stora steg. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.