Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Boston Consulting Group, BCG. Enligt deras analyser är dessutom en övergång till växtbaserad kost mest kostnadseffektivt i jämförelse med andra klimatåtgärder.

  SMB har tidigare rapporterat om att vego trendar, allt fler väljer vegetariskt och veganskt. Rapporten från BCG ger bra svar på varför: det handlar om hälsan, priset, smaken och att människor vill göra ett bra klimatval. 

  Delar av rapporten bygger på en enkätundersökning med 3700 respondenter i sju länder där fokuset till stor del är alternativa protein. Resultaten visar att 75 procent känner till alternativa protein. 50 procent anger att de ökade sitt intag av alternativa proteiner under pandemin av hälsoskäl. 

  31 procent svarade att de väljer alternativa proteinkällor för att göra ett bra klimatval. Noll procent var emellertid villiga att betala mer för alternativa proteinkällor enbart baserat på smakupplevelsen.

  Vego ger störst klimatnytta

  Enligt rapporten är övergången till att äta vego och alternativa proteiner den allra mest effektiva åtgärden för att minskad klimatförändring. BCG gör här en jämförelse mellan åtgärder inom olika branscher och skriver att vegokost exempelvis ger tre gånger större klimatnytta än tillverkning av fossilfri cement och stål, samt är hela 22 gånger mer effektivt än investeringar för att ställa om flygsektorn.

  Att vegokost är viktigt är också i linje med tidigare forskning som visar att en omställning till vegetarisk kost är viktigt för att världens klimatmål ska nås. Orsaken är att kött står för nästan 60 procent av alla växthusgaser från livsmedelsproduktion, mindre kött skulle därmed innebära minskade utsläpp.

  Samtidigt är jämförelsen något felriktat eftersom det enligt IPCC behövs åtgärder inom samtliga sektorer om vi ska kunna hålla oss inom de klimatmål som är uppsatta.

  Stor potential för investerare

  Enligt BCG-rapporten ger emellertid investeringar i växtbaserad mat störst klimatnytta per investerad krona jämfört med andra typer av klimatinvesteringar. En omställning till vegetarisk kost är dock inte enbart bra ur klimatsynpunkt, utan kan även vara en bra ekonomisk investering.

  I Sverige syns detta genom ett ökat intresse från livsmedelsproducenter att utveckla växtbaserade livsmedelsprodukter. Redan omsätter den svenska marknaden för växtbaserade livsmedel miljardbelopp. I synnerhet kategorin vegetabiliska proteiner, det vill säga alternativ till köttprodukter, drar till sig många investerare.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.