Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  FN: Klimatet utgör stor fara för en miljard unga

  Foto: Martin von Creytz

  Hälften av världens två miljarder barn löper allvarliga hälsorisker av effekterna av det allt varmare klimatet. Det visar en rapport från FN:s barnfond Unicef, som också konstaterar att de fattigaste drabbas allra värst.

  Unicefs chef Henrietta Fore, som presenterade rapporten tillsammans med representanter för de ungas klimatnätverk Fridays for Future på årsdagen av Greta Thunbergs första skolstrejkdag, sa enligt tidningen the Guardian att situationen för barnen är “ofattbart förskräcklig.”

  Enligt rapporten påverkar klimatförändringarna och allmän miljöförstöring i stort sett samtliga världens unga negativt redan i något eller några avseenden. Det handlar om luftföroreningar, torka, översvämningar, svåra värmeböljor och annat.

  Men för en miljard barn i 33 länder är läget värre, eftersom de drabbas av tre eller fyra av ovanstående konsekvenser samtidigt. Dessa länder är bland andra Indien och Filippinerna och en rad länder söder om Sahara, inklusive Afrikas folkrikaste nation Nigeria.

  Barn är ovanligt känsliga för klimatrelaterade faror. Jämfört med vuxna behöver barn mer vatten och mat per kilo kroppsvikt och de har sämre möjlighet att överleva extrema väderhändelser, säger Henrietta Ford till tidningen.

  Enligt Unicefs sammanställning utgör bristande tillgång till tjänligt vatten den enskilt största faran och berör 920 miljoner barn. Extrema värmeböljor hotar 820 miljoner barn och insektsburna sjukdomar 600 miljoner unga.

  Konsekvenserna av klimatförändringarna är synnerligen orättvisa, konstaterar FN:s barnfond också. De tio mest utsatta länderna för klimatförändringarna står sammanlagt för bara 0,5 procent av de koldioxidutsläpp som orsakar uppvärmningen.

  Unicef och barnens representanter vid presentationen riktade en stark uppmaning till världens ledare att inkludera de unga i förhandlingar och beslut om klimatet, inklusive det stundande klimattoppmötet COP26 i Glasgow.

  Vid presentationen vittnade flera barn från olika världsdelar om hur klimatförändringen påverkar dem negativt i deras vardag.

  Greta Thunberg inskärpte också att Storbritanniens regering som ska leda klimattoppmötet har ett extremt stort ansvar och manade den att “sluta tala och börja agera.” Fridays for Future utlyser nu även den första fysiska massmanifestationen den 24 september, om omständigheterna tillåter, sedan hösten 2019.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra