Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  FN-projekt ska ge förnybar el till fattiga

  Foto: Bluerasberry (CC BY 4.0)

  När förhandlingarna vid COP 21 är avslutade blir nästa uppgift att också omsätta ländernas klimatplaner till praktiskt arbete. Världens fossila utsläpp måste reduceras, samtidigt som en dryg miljard människor utan tillgång till el måste lyftas ur fattigdom. Det är en svår men viktig nöt att knäcka och ansvaret har FN-chefen Ban Ki-Moon lagt på Rachel Kytes, tidigare vicepresident på Världsbanken.

  Parismötet kretsade under måndagen i stort kring hur arbetet med att byta ut fossila mot förnybara energikällor ska se ut, ett arbete som krävs för att hejda uppvärmningen. Men det gäller att alla länder inkluderas i omställningen. – Inga människor kan lämnas bakom oss i den här omställningen, sa Rachel Kytes i en intervju med DN

  Många utvecklingsländer kämpar för att klimatförhandlingarna inte minst ska beröra fattigdomsbekämpning. En fattigdomsbekämpning måste dock ske på ett sätt som möjliggör att utsläppen samtidigt kan minska. Det pratas om att de fattigare länderna därför behöver ta ett grodhopp över det fossila stadiet och direkt in den gröna ekonomin. 

  Vi har långt över en miljard människor i världen som inte har tillgång till energi. Utan det får du inte bra hälsovård, ingen bra utbildning. Vi måste sluta den klyftan men vi måste göra det på ett sätt som håller uppvärmningen under 2 grader. Vi kan inte lämna människor bakom oss i den här energiomställningen, säger Rachel Kytes.

  Sustainable Energy For All (SE4All ) är ett globalt initiativ och en organisation som arbetar för en förbättring av energieffektiviseringen och för en ökad användning av förnybar energi. SE4All ska nu, med Rachel Kytes i spetsen, specialiseras i att hjälpa länderna att omvandla sina planer till praktik. Vidare ska SE4All koppla samman regeringar, företag och civilsamhällets organisationer i en gemensam insats för världens fattigaste. 

  De senaste åren har det skett en revolution i hur världen organiserar sig för att lösa problem. Du måste ha med alla de här aktörerna. Det är så den moderna världen fungerar, säger Rachel Kytes.

  Sverige bidrar med 15 miljoner kronor i SE4All och presenterade igår, tillsammans med USA och Australien, nytt stöd till länder i Afrika och Karibien i hur de kan utforma klimatsmart energipolitik. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) sitter i styrelsen och menar:

  Att förse de fattigaste med ny småskalig förnybar energi, som solpaneler, kan bli ett grodhopp i utvecklingen på samma sätt som mobiltelefonerna har gett dem tillgång till internet.

  Genom att apparater som spisar, kylskåp och datorer blir energisnålare räcker den förnybara energin till att förse världens fattigaste med dessa nyttigheter, enligt Rachel Kytes. Med fördel för detta utmanar Sverige, tillsammans med ett dussintal andra länder och IKEA, världens övriga länder att inom de närmaste åren få ut tio miljarder ledlampor.

  – Om vi lyckas skulle det motsvara ett år av hela Tysklands utsläpp av växthusgaser, säger Ibrahim Baylan, energiminister (S).

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra