Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Forskare: All kalhuggning måste stoppas

    Skogen kan bli Sveriges lösning på klimatkrisen, men då måste all kalhuggning stoppas. Det menar forskare i ljuset av de stora mängder koldioxid som frigörs av kalavverkning.

    – Det tar uppemot 20-40 år innan nya träd vuxit tillräckligt för att kompensera för utsläppen som avverkningen orsakat. Den tiden har vi inte, säger naturgeografen Anders Lindroth som arbetar med att mäta koldioxidhalter vid kalhyggen till SVT.

    Även om nya träd återplanteras frigörs alltså stora mängder koldioxid under många år efter avverkningen. Varje år släpper skogsindustrin ut omkring 80 miljoner ton koldioxid, vilket är mer koldioxid än all annan industri och trafik i Sverige gör tillsammans. Utsläppen syns inte i den svenska officiella statistiken, då skogsindustrin har ett undantag som gör att utsläppen inte räknas. Det beror på att skogen också minskar koldioxiden i luften med ungefär 120 miljoner ton per år.

    – Men skogen har en enorm potential att bidra mycket mer till klimatet, säger Stig Olof Holm, skogsforskare vid Umeå universitet till SVT. Men då måste vi lägga om dagens skogsbruk helt och sluta kalhugga och låta träden växa, säger han.

    Industrin har dock en annan bild. Rolf Björheden, forskare på skogsbrukets institut Skogforsk, menar att det inte är skogsindustrins utsläpp som är problemet, utan att de snarare gör en stor klimatinsats genom att tillverka produkter som ersätter fossilt.

    – Skogen kan inte vara vårt alibi för att fortsätta med andra utsläpp, säger han till SVT.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.