Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare: Svenskarna borde äta mindre kött

  Både hälsa och miljön skulle tjäna på att svenskarna minskade på sitt köttätande till förmån för mer vegetariskt, det slår forskare från Lund fast efter att ha studerat effekterna av svensk köttkonsumtion skriver DN.

  Enligt forskarna äter genomsnittssvensken en fjärdedel mer kött än vad livsmedelsverket rekommenderar, något som ökar risken för bland annat hjärt och kärlsjukdomar och cancer, framför allt för de som äter rött kött. Men den höga köttkonsumtionen leder också till en stor miljöpåverkan då kött oftast kräver mycket mer mark, vatten och energi att producera än vegetabilier.

  Beräkningarna från forskarna i Lund tyder på att om svenskarna minskade sin köttkonsumtion ned till livsmedelsverkets rekommendationer skulle utsläppen från den svenska matsektorn minska med 10 – 20 procent, och dessutom skulle en lika stor andel av den svenska jordbruksmarken frigöras och därmed öppna upp för andra typer av odlingar. I dagsläget ökar dock köttkonsumtionen trots den höga miljöpåverkan och initiativ för mer vegetariskt möts långt ifrån alltid med öppna armar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!