Forskare: Svenskarna borde äta mindre kött
Både hälsa och miljön skulle tjäna på att svenskarna minskade på sitt köttätande till förmån för mer vegetariskt, det slår forskare från Lund fast efter att ha studerat effekterna av svensk köttkonsumtion skriver DN.
Enligt forskarna äter genomsnittssvensken en fjärdedel mer kött än vad livsmedelsverket rekommenderar, något som ökar risken för bland annat hjärt och kärlsjukdomar och cancer, framför allt för de som äter rött kött. Men den höga köttkonsumtionen leder också till en stor miljöpåverkan då kött oftast kräver mycket mer mark, vatten och energi att producera än vegetabilier.
Beräkningarna från forskarna i Lund tyder på att om svenskarna minskade sin köttkonsumtion ned till livsmedelsverkets rekommendationer skulle utsläppen från den svenska matsektorn minska med 10 – 20 procent, och dessutom skulle en lika stor andel av den svenska jordbruksmarken frigöras och därmed öppna upp för andra typer av odlingar. I dagsläget ökar dock köttkonsumtionen trots den höga miljöpåverkan och initiativ för mer vegetariskt möts långt ifrån alltid med öppna armar.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till