Brune Poirson tillträdde i somras som biträdande miljöminister i president Macrons regering. SMB tog ett snack med henne om Trump, Frankrikes no food waste-policy, och hur en bättre värld skulle se ut.
Som en del i president Macrons nya ministergäng är Brune Poirson en av världens miljömäktigaste personer. 35-åringen, utbildad på både Harvard och London School of Economics, arbetar som biträdande minister under miljöminister Nicolas Hulot. Hon hoppas att Frankrike kan ta en ledande roll i klimatkampen. I somras utmanade den franska regeringen USA ordentligt när man lanserade kampanjen ”Make the planet great again”, som en pik till den amerikanska presidentens val att lämna Parisavtalet.
— Vi tycker så klart att det är dåliga nyheter att USA väljer att dra sig ur Parisavtalet. Men samtidigt så ser vi tydligt hur det gjort amerikanska stater och företag mer engagerade i avtalet än de var innan. När vi lanserade ”Make the planet great again” fick vi motta ett enormt intresse från organisationer, företag, skådespelare och andra kändisar. Det var fantastiskt! Vi har dock inte fått någon respons från president Trump ännu…
Trumpkampanjen är bara ett exempel i raden på intressanta franska miljösatsningar. Förra året infördes en hyllad förordning som förbjuder livsmedelsbutiker från att kasta ätbar mat, och ni gör mycket för att minska plastanvändningen. Vad är nästa steg?
Vi fortsätter att satsa på plasten. Nyss klubbades ett beslut om att förbjuda engångskassar, och mycket snart kommer en lag som stoppar mikroplast i kosmetika. Flaggskeppet i Frankrikes miljöarbete är dock vår nya klimatplan, som är mer ambitiös än Parisavtalets löften. Där ingår bland annat att alla fordon ska vara klimatneutrala till 2040. En annan viktig del är löftet om att utradera bränslefattigdomen de kommande tio åren. Priset på fossila bränslen kommer påverka låginkomsttagare, och där vill den franska staten gå in och hjälpa till. Vi vill förändra hela samhällsmodellen genom att ge finansiell support till de som behöver det allra mest. Om vi är ambitiösa kan det starta en rörelse, där fler människor engagerar sig för miljön och klimatet.
Hur har Frankrikes satsningar på miljö och klimat tagits emot av den franska befolkningen?
Mina landsmän visar stor uppskattning för den här typen av satsningar. Miljön är definitivt ett viktigt ämne för fransmännen, men det finns så klart mycket vi kan göra bättre.
Vilka är de största klimatutmaningarna för Frankrike?
Ärligt talat så är energisystemet landets absolut största utmaning. Idag är 75 procent av vår energi baserad på kärnkraft, vilket så klart är mer koldioxidsmart än fossila bränslen. Men samtidigt behövs mer förnybar energi för att täcka upp hela energibehovet. Det är en stor utmaning, som kräver förändrad mentalitet hos både politiker och energiföretag. Ett skifte i mentalitet går även hand i hand med en annan utmaning – att förändra folks beteenden. Det är svårknäckt nöt. Vi vet vad som behövs göras, som att minska konsumtionen, leva grönare, äta klimatsmart och resa koldioxidsnålt, men vi vet inte hur vi ska göra det.
I december håller ni en internationell klimatkonferens i Paris. Berätta mer om det!
För att hedra tvåårs-jubileet av Parisavtalet kommer Frankrike vara värdar för ett nytt klimattoppmöte. Det är inte kopplat till Bonn-mötet eller FN, utan är ett sätt för oss att försöka pressa upp tempot ännu mer. Mycket har redan hunnit hända sedan COP21, men vi vet att alla kan göra mycket mer. Ett av våra huvudfokus med decembermötet är att hjälpa finansbranschen att ställa om. ”The greening of finance” är en av de viktigaste utmaningarna världen står inför. Det börjar folk förstå, så vi väntar oss många spännande deltagare. Ministrar, banker, försäkringsbolag, privata företag, forskare – alla kommer vara där. Det blir fantastiskt intressant!
Frankrike är tillsammans med Sverige och Costa Rica de enda länderna i världen som lovat att vara klimatneutrala 2050. Hur kan Sverige och Frankrike jobba tillsammans för att nå det målet?
Vi har stora möjligheter att göra massor av saker tillsammans! Först av allt så krävs det en tydlig samarbetsvilja från politiskt håll. Sverige och Frankrike har alltid varit vänner, men nu är det dags för ytterligare ett steg i vänskapen: det nya samarbetsavtalet om gröna innovationer. Det kommer skapa en bra grund för gröna finanser, byggandet av hållbara städer och miljösmart teknik. Jag är förhoppningsfull, det är bara några exempel på områden där våra länder kan hjälpas åt.
I Sverige är regeringens planerade flygskatt en het potatis just nu. Hur ser du på flygets framtid? Borde Sverige ha en nationell flygskatt?
Jag kan inte kommentera hur Sverige borde agera, men varje sektor bör göra så mycket de bara kan för ett ambitiöst klimatarbete. Transportsektorn är extra viktig, eftersom den till så stor del är beroende av fossila bränslen.
En sista fråga: Om du fick fantisera fritt, hur skulle du vilja att världen såg ut om 50 år?
Lite mer som Sverige! Inkluderande, mindre orättvist och grönare. Jag vill se ett tolerant samhälle i balans med naturen, där hållbarhet och rättvisa är de främsta ledorden.
Frankrike har de senaste åren uppmärksammats allt mer för sitt arbete med miljöfrågor. Bland annat har man tagit i med hårdhandskarna mot plasten, infört ett förbud mot att slänga ätbar mat, och lagstiftat om att alla offentliga byggnader måste ha solceller eller växtligheten på fasaden.
Här kan du läsa mer om Frankrikes nya klimatplan & här hittar du mer information om samarbetsavtalet med Sverige.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till