Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Friluftsföretagen måste fasa ut farliga kemikalier

  Foto: Agnes Bondesson (C)

  För ett par dagar sedan publicerade Greenpeace en rapport som pekar ut friluftskläder och utrustning från en rad kända märken som rena miljöbovar. Många av produkterna innehåller PFAS, en grupp kemikalier som påverkar både djur och natur väldigt negativt.

  I höstas skrev Supermiljöbloggen en uppmärksammad artikel om några av de farliga kemikalier som finns i många av de populära friluftskläder som dagligen används av ett stort antal människor världen över. Gifterna sprids på så sätt i naturen och påverkar levande organismer.

  Nu kommer en ny rapport som ytterligare framhäver den skada på natur och miljö som PFAS kan orsaka, kemikalier som är långlivade och kan färdas långt till redan utsatta områden samt skada djurarter då de vandrar uppåt i näringskedjorna genom så kallad bioackumulation.

  Det här är en tickande miljöbomb. Dessa kemikalier bryts inte ner i naturen, de blir kvar mycket länge i kretsloppet och kan skada vårt hormon- och immunsystem, reproduktionen, och bidra till cancer. Företagen måste skärpa sig. Sportlovsfirare ska inte behöva stå i butiken och undra om jackan de köper sprider de här ämnena till naturen, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

  Greenpeace har testat 40 olika produkter från 11 kända friluftsmärken, inköpta i olika delar av världen. Det var endast ett fåtal av dessa produkter som inte innehöll något ämne ur gruppen PFAS. Tyvärr är mängden kemikalier funna i så många produkter (9 av 10) en indikation på att branschen ännu inte har fasat ut dessa substanser.

  PFAS är långlivade i naturen och ackumuleras i näringskedjorna. De kan ge upphov till leverskador, försämrad reproduktionsförmåga och försämrat immunförsvar för att nämna några.

  En känga från Haglöfs inhandladestill exempel  i Norge och innehöll 18 ggr högre värden av ämnet PFOA, en undergrupp till PFAS, än vad som är tillåtet i landet. I Sverige finns inte uppsatta gränsvärden för PFOA, men med nya regler som håller på att tas fram inom EU kommer vi förhoppningsvis se fler kemikalieförbud i framtiden.

  Friluftsbranschen har ett extra stort miljöansvar. De säljer sina produkter med budskap om fantastiska naturupplevelser. Då är det oärligt att samtidigt använda giftiga kemikalier istället för de bättre alternativ som finns på marknaden, säger Annika Jacobson.

  Dock är rapporten endast gjord på ett fåtal produkter från varje märke, vilket inte kan ge en helhetsbild över alla friluftsprodukter som kommer från dessa märken, inte heller tydligt vilket märke som är att föredra framför ett annat. Vissa produkter innehöll extremt höga värden av PFAS, medan andra produkter från samma märke inte innehöll några.

  Det som ändå kan ses positivt med rapporten och testerna som gjorts är att några av produkterna som använts inte innehåller PFAS, vilket betyder att det faktiskt går att tillverka produkter och kläder som inte innehåller de farliga substanserna.

   

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.