Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Greenpeace välkomnar Vattenfalluppgörelsen

  Foto: Anders Hellberg

  Miljöorganisationen gör tummen upp efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kunnat enas om en väg framåt för det statliga energibolaget.
  Som Supermiljöbloggen tidigare under dagen rapporterat om så har Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens om vad som ska gälla för Vattenfall framöver. I ett uttalande skriver partierna att styrningen av bolaget ska skärpas:

  Som ett led i detta kommer en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet styra Vattenfall så att företaget avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt har tillåtit.
  Vad gäller redan gjorda eller pågående investeringar måste vi avvakta med exakta besked tills vi har möjlighet att sätta oss in i alla detaljer som vi får tillgång till först i egenskap av regering.

  Från Greenpeace sida, som de senaste månaderna riktat hård kritik mot Vattenfalls planer på nya brunkolsdagbrott i Tyskland, är man nöjd med beskedet. Skulle de nya dagbrotten bli verklighet skulle det enligt Greenpeace innebära stora utsläpp av växthusgaser som följd samtidigt som hela byar skulle behöva flyttas. I en presskommentar säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige:
  – Det här är ett av de viktigaste klimatpolitiska besluten som den nya regeringen kan fatta. Nu är det bråttom att Vattenfall genomdriver beslutet och att planerna på nya gruvor faktiskt stoppas så att människorna i de hotade byarna kan andas ut.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.