Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Greta: Om folk skulle förstå på riktigt skulle de göra något åt klimatet

  Foto: Anders Hellberg

  Greta Thunberg beskriver sig på Twitter som en ”15-årig klimatradikal med Aspergers”.  Hon började skolstrejka för klimatets skull veckorna innan valet och har sedan dess väckt uppmärksamhet över hela världen. SMB har fått äran att intervjua den blivande legenden.
  Greta satte sig utanför riksdagen innan valet. På en skylt skrev hon budskapet:

  Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med.

  Bilden av flickan med flätor som vägrar gå till skolan har sedan spridit sig som en löpeld. Bland annat har Tidningarna The Guardian, New York Times och BBC skrivit om henne.
  Hon har hyllats av FN:s generalsekreterare António Guterres och Arnold Schwarzenegger blev så inspirerad att han bjöd in Greta till sitt årliga klimatmöte i Wien. Greta svarade direkt:

  Count me in. Hasta la vista baby.

  SMB träffar Greta utanför riksdagen där hon lugnt sitter med ett litet gäng andra ungdomar, som följt Gretas exempel och trotsar skolplikten.
  Varför har du bestämt dig för att skolstrejka?
  För att ingen gör någonting, ingenting händer. Allt bara fortsätter som vanligt, ingen säger någonting. Om ingen gör något får väl jag göra det. Det är mitt moraliska ansvar.
  Hur länge ska du sitta här?
  Varje fredag tills Sverige ligger i linje med Parisavtalet.
  Vad har du för tankar om valet?
  Klimatet kommer inte kollapsa på grund av valet. Vardagen fortsätter som förut. Det behövs mycket större förändringar.
  Behöver vi alla leva på ett helt annorlunda sätt?
  Individen måste ändra sitt beteende och systemet måste förändras.
  Hur tror du att vi kan få till beteende- och systemförändring?
  Jag tror vi får börja med krismedvetenheten, att folk börjar förstå att klimatet är i kris. Då tror jag att folk kommer förändra sig och engagera sig.
  Vad krävs det för att folk ska inse att det är en kris?
  En början vore ju att media rapporterar om klimatet – åtminstone basala klimatnyheter. Det var ju en del nyheter om bränderna i somras, men inget om att det var klimatförändringar. Media och våra ledare beter sig inte som om de förstår klimatkrisen, klart att folk inte förstår att vi behöver göra någonting då.
  När politikerna ändå pratar om klimatet, vad är det som de inte har förstått ?
  De pratar om klimatet som en av många frågor. När folk skulle välja de viktigaste frågorna för valet var klimat och miljö bara på sjunde plats. De klimatförslag som partierna föreslår är bara skrap på ytan. Att blanda i lite biobränsle i bensinen, det är alldeles för lite.
  Vilka har störst ansvar för att stoppa klimathotet?
  Alla har ett stort ansvar. Om folk ska göra någonting åt detta så måste de få veta om att de ska göra någonting. Därför har media ett väldigt stort ansvar. Bara om de rapporterar om situationen kan folk börja förstå och göra någonting åt detta. Men alla kan påverka andra människor runt sig, inte bara media och politiker.
  Vad skulle du vilja att folk gjorde?
  Sätta sig in i klimatfrågan. Om man förstår klimatkrisens innebörd förstår man vad man behöver göra.
  Är du besviken?
  Mest på de som vet vad klimatfrågan innebär, men som inte uttalar sig om det. Det gäller både politiker, journalister, influensers och forskare, som vet om allvaret, men som inte säger hur det är.
  Vissa säger att det inte spelar roll vad lilla Sverige gör, vad säger du till dem?
  Sverige är ett av de tio länderna med störst ekologiskt fotavtryck per capita. Vi är värstingarna. Om alla skulle leva som vi skulle det behövas 4,2 jordklot. Det spelar roll vad vi gör.
  I Dagens ETC skrev Greta tidigare:

  Många brukar säga att Sverige är ett så litet land, att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag tänker att om några flickor kan få rubriker över hela världen genom att bara inte gå till skolan under några veckor, tänk på vad vi alla skulle kunna göra tillsammans om vi bara ville.

  Ser du något hopp just nu?
  Att människor inte vet om hur det ligger till. Om det hade varit så att de förstod men ändå inte gjorde något så skulle ju människor vara onda. Så hoppet ligger i att vi inte ännu vet. Om folk skulle börja förstå på riktigt skulle de göra något åt det.


  SMB bevakar och driver på för en bättre miljö. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.