Grilla grönt – för klimatets skull
Naturskyddsföreningen har listat fem knep på hur du kan bli klimatsmartare framför grillen.
Nu när grillsäsongen drar igång på allvar är det viktigt att tänka på att det finns en del miljöminus med att grilla – som dock lätt kan undvikas. Det här menar Naturskyddsföreningen som i veckan presenterade en lista med fem enkla knep för att göra grillningen mer miljö- och klimatsmart.
En längre version av tipsen finns här. Men förenklat gäller följande:
- Satsa på mycket grönt och mindre kött, och tänk på att välja ekologiskt och säsongsanpassat.
- Tänd grillen rätt, exempelvis med skorstenständare eller eltändare, eller tändpapper med stearin som bas istället för paraffin.
- Använd FSC-märkt grillkol, så är du schysstare mot skogen.
- Gör din egen grillolja, på så sätt undviker du lättare palmolja som ofta ingår i de färdigblandade varianterna. Det finns som bekant en nära koppling mellan ökad användning av palmolja och avverkning av regnskog.
- Återvinn, kom ihåg att engångsgrillen är något av en miljöbov, men används den så se till att i alla fall återvinna den på rätt sätt.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till