Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gröna EU-satsningar inom jordbruket kan bli verklighet

  Under natten till onsdagen enades EU:s jordbruksministrar om användningen av unionens jordbruksstöd. Resultatet landade lyckligtvis i större satsningar på grön omställning och hållbar jordbrukspolitik. Frågan är bara om det räcker hela vägen.

  Inatt satt EU:s jordbruksministrar i förhandlingar för att enas om hur de skulle använda unionens jordbruksstöd. Förhandlingarna resulterade i en kompromiss där skärpta klimatmål fick en större plats, rapporterar Sveriges Radio .

  De pengar som ska fördelas omfattar mer än en tredjedel av EU:s långtidsbudget på 1000 miljarder euro. I det största stödet, vilket går direkt till europeiska lantbrukare, ska 20 procent av pengarna reserveras för miljö och klimat. I stödet som går till landsbygdsutveckling handlar det om 30 procent.

  De nya satsningarna är ett steg på vägen, men frågan är om det är tillräckligt. Tidigare har Supermiljöbloggen rapporterat om att många miljarder av EU:s jordbruksstöd hamnar i fel händer och gynnar klimatvärstingar som industriella djuruppfödningar och spannmålsodlingar. De fyra femtedelar av direktstödet som inte öronmärks för miljö kommer alltså i praktiken fortsätta vara subventioner för utsläppsintensiva lantbruk.

  Runt 20-30 procent av alla utsläpp av växthusgaser kommer från livsmedelsproduktionen vilket gör jordbruket till en enormt stor klimatbov där stora utsläppsminskningar kommer krävas. 

  Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson är nöjd med resultatet, och säger till Sveriges Radio:

  Min bedömning är att vi har tagit ett stort steg mot en betydligt grönare jordbrukspolitik och inte bara i Sverige utan framförallt EU som helhet.

  Även om enandet mellan medlemsländerna innebär ett steg på vägen är förhandlingarna inte klara än. Nu väntar EU:s jordbruksministrar på att överlägga med Europaparlamentet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!