Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Här är Sveriges bästa banker!

  Foto: Public domain

  I veckan skrev vi här på SMB om hur Privata Affärers ”Årets bank” blev en hållbarhets-flopp. Men vilka banker gör framsteg inom hållbarhetsområdet?

  • Ekobanken – Gynnar Verksamheter som socialt, kulturellt eller miljömässigt är bra för samhället

  Ekobanken är den bank som klarar Fair Finance Guides granskning bäst, med 99 procent i betyg, som baseras på till hur stor del banken ställer sig bakom internationella standarder och konventioner. Att Ekobanken lyckas bäst beror på att banken ställer mer långtgående hållbarhetskrav vid utlåning.

  Bankens policy är att endast låna ut pengar till verksamheter som gynnar samhället socialt, kulturellt eller miljömässigt, såsom skolor, ekologisk odling, förnybar energi, rättvis handel, tidskrifter, kulturhus, sociala arbetskooperativ och konstnärlig verksamhet. Banken lånar inte ut pengar till företag som är aktiva inom vapen, gruvor, olja & gas och icke-förnybar energi, skriver Fair Finace Guide.

  • Sala Sparbank – Vinsten går till föreningar, stipendier eller engagemang

  Sparbanker skiljer sig från vanliga former av banker, tillexempel har de inga enskilda ägare och är lokalt baserade, där vinsten också delas ut till lokala föreningar, stipendier eller engagemang.
  Som första Nordiska bank, miljöcertifierades Sala Sparbank 2002 och blev 2010 en klimatneutral bank.

  • JAK medlemsbank – Inte vinstdrivande

  JAK är en icke vinstdrivande bank utan ränta.

  Rättvisa och hänsyn till människor och miljö är en del av vår ideologi. Det präglar vår syn på ekonomi och all hantering av pengar, skriver JAK på sin hemsida.

  Banken får 91 procent i betyg av Fair Finance Guide och investerar inte i vapen, gruvor, olja och gas. Sämst klarar JAK kategorin om öppenhet och ansvar, då de inte redovisar öppet vilka företag de ger lån till.
  I november fick JAK kritik av konsumentverket som menar att banken saknar information i sin definition av ränta, skriver finansliv. Konsumentverket ifrågasatte om JAK verkligen kan kalla sig räntefri och ansåg att vad banken kallar lånekostnad kan ses som en typ av ränta.

  Förbättringar hos alla banker

  Allteftersom högre krav ställs på den finansiella sektorn blir bankerna tvungna att anpassa sig till en större efterfrågan på hållbara tjänster. Alla de sju svenska storbankerna har förbättrat sina riktlinjer, vissa mer, andra mindre.
  Swedbank är den bank som under 2016 gjort stört förbättringar, enligt Fair Finance Guides granskning. Även handelsbanken, Skandia och JAK gjorde stora hållbarhetsförbättringar och alla bankerna, utom Danske Bank, har nu börjat redovisa klimatavtrycket från sina fonder. Danske bank är också den bank som gjort minst förbättringar inom sina hållbarhetsriktlinjer.
  Amanda Jackson, Koncernhållberhetschef på Swedbank välkomnar Fair Finace Guides granskningar och framhåller vikten av granskning och dialog med intressenter.

  Att stänga gap, minska risker, påverka bolag samt att bidra till utvecklingen av nya hållbara finansiella produkter är det som ligger på bordet varje dag. Dialog med olika intressenter är således viktiga inspel i bankens strategiska hållbarhetsarbete, Skriver Amanda Jackson, Koncernhållbarhetschef på Swedbank på SMB debatt.

  Läs mer om hur din bank arbetar med hållbarhet på Fairfinanceguide.se eller i rapporten: 2016 års granskning av svenska bankers riktlinjer för hållbarhet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra