Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En nyligen publicerad rapport indikerar att ingen av de 20 mest skadliga industrierna i världen skulle vara lönsamma om företagen tog fullt ansvar för sin miljöpåverkan. Detta understryker behovet av grundläggande förändringar i vårt globala industriella system.

  Rapporten, som är författad av miljökonsultbolaget Trucost på uppdrag av Natural Capital Coalition. Den avslöjar att kostnaden för företagens miljöförstöring uppgår till 4,7 biljoner dollar per år, något företagen inte betalar för. Summan utgör nästan fem procent av den globala bruttonationalprodukten i fjol, eller ungefär 7 000 gånger större än Sveriges BNP.

  Växthusgasutsläpp står för den största kostnaden (36 procent). Sedan kommer vattenanvändning (26 procent), markanvändning (25 procent), luftföroreningar (7 procent), mark- och vattenföroreningar (5 procent) och avfall (1 procent). Rapporten nämner fossilindustrier, livsmedelsindustrier och animalieindustrier som några av de mest miljöförstörande industrierna.

  Trucosts rapport pekar på ett globalt industriellt system som behöver en genomgående förändring för att bli hållbart. Det är inte bara bättre redovisning som behövs, utan ett nytt sätt att se på nyttjandet av naturresurser och de samhällskostnader som uppstår på grund av miljöförstörande industrier.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.