Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Intervju

  LRF: ”Uppdatera livsmedelsstrategin”

  Foto: LRF

  SMB har frågat forskare, näringslivsprofiler, opinionsbildare och civilsamhällesorganisationer vad de önskar sig från svensk miljöpolitik efter valet. Idag: Hilda Runsten, enhetschef på LRF.

  Vilka är dina tre önskemål för miljöpolitiken nästa mandatperiod? 
  • En uppdaterad livsmedelsstrategi där ökad produktion av inhemska insatsvaror ingår. I dag är svenskt lantbruk i stort behov av mineralgödsel från Ryssland och Belarus och bränsle från gulfstaterna. Vi har både råvarorna och möjligheterna att producera hållbar gödsel och biobränsle. Det skulle göra stor skillnad för både miljön och det säkerhetspolitiska läget.
  • Ökat fokus på forskningen. 2030 har vi som mål att ha ett fossilfritt lantbruk, men de enskilda lantbruksföretagarna klarar inte att ta hela kostnaden. Här måste politiken in och stötta, bland annat premiera de som väljer fossilfritt och dessutom genomföra de förslag som finns i utredningen Vägen mot fossiloberoende jordbruk.

  • Ge Sveriges skogsägare långsiktiga regler så att familjeskogsbruket kan plantera 2,4 miljarder nya träd till 2032, och fortsätta sitt hållbara skogsbruk i ytterligare hundra år.

  Hilda Runsten
  Enhetschef Lantbrukarnas Riksförbund


  I serien Miljörösten frågar SMB forskare, näringslivsprofiler, opinionsbildare och civilsamhällesorganisationer vad de önskar sig från svensk politik efter valet. Läs tidigare röster:

  Jakob König: ”Stoppa pengarna till fossiljakten”
  Cykelfrämjandet: ”10% av infrastrukturbudgeten ska gå till cykling”
  Göran Finnveden: ”Skärp kemikaliepolitiken”
  Hagainitiativet: ”Urholka inte utsläppens prissättning”
  Cogito: ”Sätt klimatmål för 2023”
  WWF: ”Inför en utsläppsbudget”
  Henrik Svedäng: ”Bind samman ekosystem med klimat”
  Parul Sharma: ”Vi behöver bli fossilfria”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.