Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Jakob Samuel: ”Skön huvudkudde att göra det man kan”

    Foto: Jakob Samuel Foto: Niklas Palmklint

    The Poodles-sångaren, soloartisten och ”Stjärnornas stjärna”-deltagaren Jakob Samuel försöker göra artistbranschen mer hållbar. I både sin musik och som styrelseledamot i ”Artister för miljön” vill han öka medvetenheten hos både sina fans och kollegor.

    Jakob Samuel har varit engagerad i miljöfrågor sedan barndomen. Som 17-åring anordnade han 1986 en fundraiser-gala för Greenpeace med sitt första band ”Yale Bate”, som också vann Rock-SM två år senare. 

    – Egentligen har inte miljödiskussionen förändrats så mycket sedan dess, de stora problemen kände man till redan då. Det var mycket snack om haven, värmeverk och kärnkraft, precis som idag, säger han.

    ”Ofta hamnar man i den larviga diskussion om att det inte spelar någon roll vad man gör”

    Redan då levde han efter ett mantra som vännen, meterologen och EU-parlamentarikern Pär Holmgren senare har satt ord på. ”Det minsta man kan göra är så mycket som möjligt”.

    – Ofta hamnar man i den larviga diskussion om att det inte spelar någon roll vad man gör då det finns så många problem, men det är så mycket bättre att landa i Pärs slutsats. Att försöka vara del av en lösningen istället för problemet, säger rockstjärnan.

    Jakob menar att mantran kan behövas för den mentala hälsan, för att inte drunkna i problem och tycka att allt är ”så jävla jobbigt”.

    – Många har svårt att sätta fingret på vad man ska förändra och vad som betyder någonting. Därför det är viktigt att sprida budskapet att några få förändringar i livet kan göra stor skillnad, säger han.

    Poängen handlar inte om att lägga allt ansvar på individuella val, utan snarare förstå sin roll och bli tryggare i hur mycket man själv borde göra – och vad som är gott nog.

    ”Trött på det allmänna politikerföraktet”

    De stora förändringarna måste enligt Jakob Samuel göras politiskt och demokratiskt, och därför blir röstandet ett av de viktigaste valen vi kan göra som individer.

    – De största problemen är samhällsstrukturella, men det är en skön huvudkudde att göra det man kan. Vad som ligger på oss är att rösta på de människorna som vill gott, och inte på dårar som vill bygga murar eller stimulera konsumtion till varje pris. Vi har ett politiskt system där det går att förändra saker. Det är på något sätt det fina i kråksången. Vi får det samhället vi förtjänar, säger han.

    Han tycker att det är ett problem att många drar alla politiker över en kam och nedvärderar arbetet som så många folkvalda gör.

    – Jag är så trött på det allmänna politikerföraktet. Det är så mycket bullshit och ofta en dålig ursäkt för att inte engagera sig och fråga sig, vilka val gör jag själv? Jag träffar ofta politiker som brinner för sina frågor och arbetar morgon, middag och kväll. Det finns problem, men också otroligt många som jobbar för att det ska bli bättre, säger Jakob.

    Förutom politiska val lyfter Jakob Samuel hållbara pensionsfonder och eftertänksam konsumtion (”It ain’t cheap if you don’t need it” ) som saker man själv kan tänka på för att minska sin negativa påverkan, och han är själv vegetarian sedan tonåren.

    – Man gör ju 90 procent av sakerna under en dag av vana, i princip utan att tänka. Därför är det bra att skaffa sig bra vanor istället för dåliga vanor. När man går och handlar har man rutat in en rutt som är bra, och kan gå till den vegetariska disken istället för köttdisken. När man ska till jobbet, studion eller gymmet så åker man kommunalt. De flesta vill ju leva ett försvarbart liv, göra rätt för sig och minimera sitt avtryck så mycket som möjligt. Vi har mycket att lära, men det är många som vill – och det är en stor tröst, säger Jakob Samuel.

    Att föregå med gott exempel

    På frågan om han som vegetarian har varit en udda fågel inom rocken, säger han ja, men inte längre.

    – Visst finns det många gamla rävar som inte greppat läget. Jag har varit ganska ensam om att ha varit vegetarian i mitt skrå, men nu är det nästan vanligare att folk äter vegetariskt. Det har tidigare varit svårt på turne att få vegetariskt, man har varit den besvärliga, men generellt har det gått bra, säger han.

    – Inom alla yrkeskårer finns de gamla silverryggarna som inte förstått vad vi måste göra, eller vad som är bra eller dåliga val. Nu börjar man själv bli en silverrygg, då är det ännu viktigare att föregå med gott exempel, fortsätter Jakob. 

    Jakob Samuel om…

    Artister för miljön och fakta

    – Informationskriget är i full gång. Man häpnar över hur lättsinnigt folk tar på fakta vs hur mycket folk bara griper ur luften och bildar sin uppfattning på otroligt vaga grunder. Det är därför jag älskar Artister för miljön, som grundas på fakta. Som Greta säger – lyssna på vetenskapen. Om nio av tio vetenskapsmän säger samma sak är det troligt att det ligger något i det, speciellt när man ser vad som händer runtomkring.

    Klimat och miljö påverkar allas våra liv, och informationen måste spridas i alla skrån. Vår generation och nästa generation är de som måste få det att hända. Därför är det otroligt viktigt att vi diskuterar på vetenskapliga grunder och inte fabulerar. Om vi i Artister för miljön kan hjälpa till att sprida kunskap och hjälpa till att sortera bland alla fabler som snurrar är det så mycket värt.

    Ett favoritcitat

    – Brorsans svar när folk undrar hur han orkar bry sig: ”Vad tänker du på som är så jävla viktigt istället för vår överlevnad?”

    Att det inte var bättre förr

    – Tack och lov att saker inte är som de alltid har varit. Det var inte bättre förr. Medvetenheten är mycket större nu jämfört med tidigare, och sakta blir saker och ting bättre på väldigt många sätt. Om man kollar HBTQ-rörelsen och vad som har hänt där – hur mycket friare det är nu. Även om det ännu inte är tillräckligt bra har det skett stora förändringar. 1985 var det live aid, och otroligt många människor levde i extrem fattigdom. Det är något som vi gemensamt har förändrat. Jag upplever också att män generellt har blivit mer känslomässigt mogna. Fler tar pappaledigt och prioriterar på bättre sätt än mina föräldrar gjorde. Kvinnor har lättare att följa sig övertygelse och att ta sin frihet.

    Det är bekymmersamt som fan med massutrotningen av arter och undanträngning av den vilda naturen och naturliga habitat – det har ju däremot inte blivit bättre. Än.

    Fyra låtar med hållbarhetstänk

    Home (Jakob Samuel) 

    – En hyllning till den fantastiska planeten vi bor på med dess helt unika förutsättningar för liv, med en reflekterande häpnad över de ekonomiska resurser som läggs ner på Marsexpeditioner istället för att ta tillvara på den exeptionella planet vi bor på och är helt beroende av.

    Viva democracy (The Poodles) 

    – Det är en hyllning till demokratin som är under belägring just nu. Jag kan sakna den historiska anknytningen till den demokratiska frihet vi har – som har kommit från ett enormt engagemang mot ett hårt motstånt. Om det känns hopplöst nu kan det vara värt att komma ihåg hur många som kämpat och känt hopplöshet tidigare, och att saker sedan dess blivit bättre.

    Crack in the wall (The Poodles) 

    – Beskriver min syn på samhällsmodellen vi byggt och det eviga tänket att vi ska slå nya ekonomiska rekord. Vi kommer landa till slut, och jag hoppas vi kan landa mjukt. Jag hoppas smarta människor kan hitta nya modeller innan hela samhället krackelerar. 

    Love is all (The Poodles) 

     – Det är en låt som betyder mycket för mig. Mycket av de miljöproblem vi har är grundade i konflikter som råder. Att vi spelar ut folk mot varandra, att vi exploaterar andra på våra egna villkor. Frihetskampen och miljökampen hänger intimt ihop. Det är lättare att ta bra beslut i en fri värld än en auktoritär värld. Kortsiktigt skulle det vara bra med en diktatur som Kina om de begriper att de ska lägga ner all kolkraft – då kanske de kan göra det snabbt – typ om fem år. Men långsiktigt faller det på eget grepp om man inte har konsensus och bara kör över folk.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.