Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Jenny Laiti – startskottet mot Paris

  Foto: Jenni Laiti/Privat

  Supermiljöbloggen har fått den stora äran att ställa några frågor till Jenni Laiti, en samisk konstnär och aktivist som kommer vara startskottet för Run for your life, den stafett bestående av 1000 löpare som tillsammans ska ta den samiska stafettstenen från Arktis till Paris.

  Jenni Laiti är en driven kvinna som bor i Jokkmokk tillsammans med sin sambo och sina två barn. Hon beskriver sig själv som Artivist, en blandning av aktivist och konstnär, där den samiska kulturen och de samiska rättigheterna hela tiden står i centrum.

  Med en uppväxt i norra Finland engagerade hon sig i samhällsfrågor redan som 16-åring och har sedan dess utbildat sig till traditionell slöjdare och arbetar förutom med konsten bland annat som översättare för samiska texter.

  Hur hörde du talas om Run for your life?

  Jag hörde talas om projektet Run for your life i februari genom en vän i Stockholm. Hon kände folk som höll på med detta. Sen blev jag kontaktad av dem under våren och då tillfrågad om jag ville vara med som första löpare.

  Du är den som drar igång hela arrangemanget nerför berget utanför Kiruna, hur känns det?

  Det är en stor ära. Jag är the Messenger, budbäraren, med ett budskap jag vill skicka till Paris från oss samer.

  Beskriv med fem ord varför du springer:

  Jag springer för markerna, för Sápmi, mitt folk, mina barn och för framtiden.

  Vad brinner du för?

  Jag brinner för samiska rättigheter och där kommer klimatfrågan in. Ingenting älskar jag mer än jorden, inget kan älska mig mer än jorden. Kraften inspirerar mig. Allt levande ska existera och ha rätt att leva. Jag brinner för kommande generationer. Jag älskar mitt folk. Alla måste ta ansvar över allt levande och genom mitt engagemang kan jag inspirera andra. Ett kollektivt problem kräver en kollektiv lösning.

  Varför är klimatfrågan så viktig för just dig?

  Vi som lever tillsammans med naturen, är beroende av den, är också mest känsliga för förändringar. Klimatförändringarna påverkar stort och det är inte acceptabelt. Jag vill inte leva i en sådan värld, där vi inte längre finns. Om det inte finns någon snö, ingen vinter, då försvinner vi.

   

  De senaste året har Jenni Laiti framförallt figurerat i media i samband med protesterna mot gruvbrytningen i Gallók, ett område som är ovärderligt för den samiska befolkningen och skulle ge fruktansvärda konsekvenser för naturen och rennäringen i området. Om brytningen får tillstånd förstörs stora områden samisk mark som nu innefattar en hög artrikedom och är en del av ursprungsbefolkningens arv. Rent färskvatten riskerar att förstöras, renbetesmarker och den känsliga biologiska mångfalden likaså.

  Du har varit väldigt aktiv i frågorna kring gruvindustrin. Hur har den påverkat er?

  Gruvindustrin har förstört våra marker utan att vi fått vara med i processen och haft något att säga till om. Det är en våldtäkt, en grov våldtäkt som gör mig jätteilla och jätteledsen. Hur kan man göra så mot naturen, markerna, folket? Gruvindustrin har påverkat hur de traditionella näringarna ska utföras och har även gjort att de minskat. I de områden gruvindustrin har fått fäste finns ingenting annat än själva industrin. Allt annat försvinner.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.