Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Jordanien nya plan – solceller på moskéer

  Foto: Berthold Werner (CC-BY 3.0)

  Jordanien importerar 96 procent av sin el från utlandet. Nu tar de steg mot att producera egen el genom att sätta solpaneler på  landets många moskéer.
  Ahmad Abu Saa från Ministeriet för energi och mineralresurser förklarar för The Jordan Times att de vill sätta solceller på Jordaniens 6000 moskéer. I en första fas får 120 moskéer solceller. Moskéer i Jordanien förbrukar mycket energi eftersom de ofta har air condition och mycket belysning.
  Abu Ghaweileh-moskén i Amman var en av de första att installera solceller. De brukade ha en hög elräkning, nu säljs istället deras elöverskott på marknaden. Sedan 2012 har Jordanien ett system där den som har solceller genom nettodebitering kan sälja sitt överskott på elmarknaden, till ett garanterat lägstapris. År 2020 väntas solel generera 1650 megawatt el i Jordanien. Med 300 soldagar om året finns det goda förutsättningar för att lyckas.
  Vill du ha mer? Här finns en lista på 10 saker varje grön moské borde ha.
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.