Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Jorden absorberar alltmer värme: en fördubbling på bara 15 år

  Mängden värme som jorden håller kvar har ungefär fördubblats sedan 2005, enligt ny forskning från den amerikanska rymdstyrelsen NASA och väder- och forskningsmyndigheten NOAA. Denna obalans bidrar till snabbare uppvärmning av hav, luft och land med risk för mer extremväder.

  De senaste åren har det blivit allt tydligare att vår planet värms upp allt snabbare. 2020 var ett av de tre varmaste åren som uppmätts globalt och det varmaste i Europa och i Sverige. De sex varmaste åren som någonsin har uppmätts globalt har nu inträffat under det senaste decenniet. I världshaven ligger värmen på rekordnivåer och 82 procent av haven upplevde minst en marin värmebölja någon gång under 2020.

  Värmeutvecklingen tycks dessutom gå allt snabbare och en anledning skulle kunna vara att jorden absorberar allt mer värme från solen, vilket skulle öka den globala uppvärmningen. Amerikanska forskare vid NASA och NOAA har nämligen med hjälp av satellitdata mätt vad som kallas jordens energibalans. Denna utgörs av skillnaden mellan hur mycket energi planeten absorberar från solen och hur mycket den kan kasta ut eller stråla tillbaka ut i rymden. När det finns en positiv obalans, det vill säga att jorden absorberar mer värme än den förlorar är det ett första steg mot global uppvärmning.

  I en studie som nyligen publicerades i Geophysical Research Letters visas att mängden värme som hålls kvar har fördubblats ungefär sedan 2005. Norman Loeb, en NASA-forskare och huvudförfattare till studien, säger till Washington Post att resultatet talar för att jorden värms snabbare än förväntat:

  Storleken på ökningen är oöverträffad.

  Energiökningen motsvarar, enligt Gregory Johnson, oceanograf för NOAAs Pacific Marine Environmental Laboratory och medförfattare till studien, som fyra detonationer per sekund av atombomben som släpptes på Hiroshima, eller att varje person på jorden skulle använda 20 elektriska tekannor samtidigt.

  Frågan är vad som driver accelerationen av energiökningen? Studien pekar på flera tänkbara faktorer i denna obalans, såsom minskningar i molntäcke och havsis, som reflekterar solenergi tillbaka i rymden, och en ökning av växthusgaser som släpps ut av människor. Som SMB rapporterat har nivån av koldioxid i atmosfären nått historiska nivåer med ett månadsgenomsnitt på nästan 419 ppm i maj och dagsrekord på 421 ppm.

  Samtidigt menar forskarna att det är svårt att urskilja förändringar som orsakats av människor från cykliska variationer i klimatet, eftersom de blandas ihop och de efterlyser därför ytterligare forskning för att bestämma faktorerna. Gregory Johnson är dock tydlig med att betona att det inte släpper människor fria från ansvar utan att vi är ansvariga för en del av det. Frågan är bara hur mycket.

  Loeb betonar krasst att oavsett omfattning eller orsakerna till den accelererade obalansen innebär det faktum att den är positiv att det är tydligt att en global uppvärmning sker och att den extra värmen, särskilt i haven, kommer att betyda mer intensiva orkaner och marina värmeböljor:

  Det är inte goda nyheter.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!