Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kända klädkedjor länkas till skövlad regnskog

  50 stora globala klädmärken och bolagen bakom dessa riskerar i hög grad att bidra till skövlingen av regnskog i Amazonas genom kopplingar till Brasiliens största läderexportör, enligt en undersökning av organisationen Stand.earth. Bland de undersökta varumärkena ingår till exempel Adidas, Puma och Rocky och svenska klädjätten H&M.

  Avskogningen av Amazonas drivs av många olika intressen, men enligt undersökningen är boskapsskötsel den enskilt största faktorn bakom skövlingen. Den ensam beräknas bidra med två procent av världens årliga utsläpp av mänskligt genererade koldioxidutsläpp. Det är lika mycket som den globala luftfartens utsläpp enligt rapporten, som här citerar Air transport action group.

  Utöver en omfattande köttproduktion och export av densamma till Nordamerika, Europa och Kina, är export av läderråvara en stor faktor bakom boskapsskötseln. Stand.earth har undersökt kopplingarna mellan klädkedjorna och JBS, Brasiliens största läderexportör. Undersökningen visar att leverantörskedjorna är mycket snåriga och omfattande och lider av otydlighet, vilket gör det svårt att bevisa strikta samband.

  Rapporten, som refereras i the Guardian, betonar att det inte verkar ha haft någon betydelse att en del av de undersökta kedjorna hade vidtagit åtgärder för att undvika leverantörer som förknippas med skogsskövling.

  Du borde ha förväntat dig att det skulle ge någon effekt på tempot i avskogningen när en tredjedel av företagen antagit policies av olika slag, men vi ser ingen sådan utveckling, säger Greg Hills, en av de medverkande i undersökningen till tidningen.

  Den brasilianska exportören JBS har nyligen sagt att man vill nå målet att helt upphöra med avskogningen inom sitt ansvarsområde till år 2035, vilket miljöorganisationer dömt ut som helt otillräckligt.

  Supermiljöbloggen har bett H&M om en kommentar om hur man ser på de alarmerande uppgifterna i rapporten. Presstalespersonen Laura Mendez Blanco svarar att företaget inte förnekar risken, trots att man införde en strikt restriktion mot läder från Brasilien 2019.

  På grund av den dåliga transparensen inom leverantörskedjan för läderindustrin kvarstår risken, och vi tar allvarligt på varje avsteg från vår sanktion mot att använda läder från Brasilien. Detta är orsaken till att vi samarbetar med textil- och läderindustrin för att öka spårbarhet och öppenhet i lädersektorn inom initiativet Responsible Leather Roundtable, säger Mendez Blanco i sin skriftliga kommentar.

  Trots alla larm och protester har avskogningen av Amazonas ökat mycket kraftigt under tioårsperioden 2011 – 2020, visar Brasiliens egna nationella data. För ett decennium sedan låg avskogningen på drygt 5 000 kvadratkilometer, medan siffran år 2020 ökat till drygt 10 000 kvadratkilometer, en yta nästan motsvarande två Vänern.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.