Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Kanske den sämsta affären i svensk historia”

  S och MP vill se haveriutredning om Vattenfalls köp av Nuon.

  Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP), båda ekonomisk-politiska talespersoner för sina respektive partier, skriver på Svenska Dagbladets debattsida att en oberoende haverikommission borde tillsättas för att granska Vattenfalls köp av Nuon.

  Det var 2009 som Vattenfall med vd:n Lars G Josefsson i spetsen (bilden) köpte det nederländska företaget för cirka 97 miljarder kronor.

  Köpet har enligt Andersson och Bolund lett till att Vattenfall nu sitter i en besvärlig sits, inte minst då det kommer till bolagets utsläpp av växthusgaser. För bara två veckor sedan kunde Vattenfalls styrelseordförande konstatera på Dagens Nyheters debattsida att ”Vattenfalls ambitioner att fånga in och lagra koldioxid från kolkraftverken kommer inte att infrias”, samt att ”produktion av el och värme från koleldade kraftverk kommer under en överskådlig tid att leda till betydande utsläpp av koldioxid”.

  Andersson och Bolund:

  I DN skriver Vattenfalls ordförande att man inte klarar bolagets miljömål. Alla ambitioner att ställa om den fossila delen av verksamheten tycks ha övergetts. I stället annonseras en ny strategi som innebär att man ska sälja av verksamhet för att nå miljömål. Står regeringen bakom denna helomvändning?

  Andersson och Bolund skriver vidare att regeringen nu måste göra ”allt den kan för att bringa klarhet i vad som kan vara den svenska statens sämsta affär i modern tid”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.