Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  KD vill att regeringen tar tydligare ställning om EU:s klimatambitioner

  Menar att Sverige bör arbeta för att EU skärper sitt klimatmål.

  Kristdemokraternas miljöpolitiska talesperson Irene Oskarsson skriver i UNT tillsammans med Emma Henriksson, gruppledare för KD i riksdagen, att det är de rika länderna som måste gå före i klimatarbetet. Debattörerna menar att Sverige inte längre kan leva på gamla meriter utan att det finns flera områden där den svenska regeringen bör ta tydligare ställning.

  Ett av dessa områden rör EU:s klimatmål till år 2020. Här skriver Oskarsson och Henriksson:

  EU:s egna bindande klimatmål är att till 2020 minska växthusgasutsläppen med 20 procent.
  Kristdemokraterna anser att det är dags att höja denna ambition. Regeringen bör därför ta ställning för att EU ska skärpa sitt klimatmål för 2020 till minus 30 procent.

  När Supermiljöbloggen tidigare i år frågade riksdagspartierna framkom att KD, C och FP, men också S, V och MP alla vill att Sverige ska verka för att EU höjer sitt klimatmål till minus 30 procent, minst, oavsett vad andra länder utanför EU gör. Men Moderaternas position, vilket i det här fallet även är regeringens position, är att länder utanför EU först måste göra jämförbara utsläppsminskningar för att EU ska överväga en sådan höjning.

  I våras förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt regeringens position så här i en riksdagsdebatt med Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Matilda Ernkrans:

  – Jag undrar om det spelar någon roll ifall stora andra delar av världen som vi möter i öppen konkurrens när det gäller våra industriföretag och våra jobb runt om i Sverige säger: Ja, absolut, lägg ökade kostnader på era jobb, så gör vi på ett annat sätt! Spelar det någon roll om jobben försvinner? Det spelar roll, kan jag berätta, Matilda Ernkrans.

  När Supermiljöbloggen nu i somras frågade EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard om 2020-målet menade hon att hon försökt lyfta detta flera gånger men att motståndet från medlemsstaterna varit hårt:

  – Jag har försökt två gånger i rådet att få uppbackning för 30 procent. Det var faktiskt bland det första jag gjorde som ny kommissionär. Men det finns ingen uppbackning. Om vi samlade rådet i morgon och frågade: ”Ok, kan vi göra det nu?”, så skulle vi inte få stöd för det. Det skulle vara omöjligt.

  Enligt Hedegaard är tiden på väg att rinna ut för att få till ett nytt övergripande utsläppsmål till 2020. I stället hoppas hon att konkreta åtgärder som exempelvis koldioxidkrav på nya bilar kommer att minska utsläppen i den takt som behövs.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.