Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kemikalieinspektionen sviker konsumenterna – och miljön!

  Kemikalieinspektionen får kritik för att skydda klädindustrin på bekostnad av konsumenternas trygghet. Myndigheten informerar inte allmänheten om riskerna med de förbjudna ämnen som påträffats i ett stort antal plagg, trots att de är förödande för hälsa och miljö.

  När kemikalieinspektionen undersökte 110 hudnära plagg från 29 svenska butiker upptäcktes en rad av EU förbjudna ämnen i en stor del av produkterna. Bland annat påträffades nonylfenoletoxilat i 32 % av plaggen, ett ämne som används i rengöringsmedel och textilfärg. När ämnet bryts ner i naturen bildas nonylfenol, som gör stor skada på vattenlevande organismer och därmed påverkar ekosystemen negativt. Studier har visat att ämnet kan vara hormonstörande.

  Även ftalaten DEHP, som bland andra negativa hälsoeffekter påverkar reproduktionsförmågan, återfanns i badkläder för barn.

  Bitte Assarmo, chefredaktör för Liv&Rätt, skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att kemikalieinspektionen har valt att ”informera företagen om reglerna”. Det borde enligt Assarmo förutsättas att klädindustrin hade kunskap om dessa när beslut om produkter och leveranser fattades. Kemikalieinspektionen menas inta samma hållning som livsmedelsverket gjorde vid hästköttsskandalen, nämligen att ”företagen vill göra rätt”. Med en sådan hållning förlorar myndigheterna sitt demokratiska syfte som granskare och informationskälla för konsumenterna, menar författaren.

  Kemikalieinspektionen sviker alltså inte bara konsumenterna, utan också miljön.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.