Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kemikalien PCB hemsöker fortfarande världens hav

  Foto: Pexels.com

  Den förbjudna kemikalien PCB har återfunnits i späckhuggare och förutspås kunna orsaka kollaps i globala populationer inom femtio år.

  PCB, eller polyklorerade bifenyler, är en grupp industrikemikalier som under 1900-talet användes flitigt i stora delar av världen i allt från målarfärg till leksaker. Under 70- och 80-talen började de dock förbjudas då bevisen för hur farliga kemikalierna var blev allt för starka. Trots de många förbuden bryts dock PCB ned långsamt i naturen och cirkulerar fortfarande i ekosystem världen över.
  Kemikalierna fastnar i fettvävnaden hos djur och vandrar sedan uppåt i näringskedjan, vilket innebär att de till slut koncentreras i topprovdjuren – i detta fall späckhuggarna. Man har tidigare funnit att PCB påverkar fortplantningsorgan hos djur såsom isbjörnar.
  Den nyligen publicerade studien fann att populationer av späckhuggare i havsområden med höga PCB-halter sjunkit i antal i jämförelse med andra populationer och såg ut att försvagas till den grad att de inte kan överleva inom ett par årtionden. Forskarna fann också att även dieten spelade roll: I prover från späckhuggare som ätit stora djur som säl, tonfisk och haj fann man högre koncentrationer av PCB vilket tyder på att dessa populationers överlevnad på sikt är allvarligt hotad.
  Det starkaste och mest tragiska tecknet på att späckhuggarna står inför en global kollaps kan dock vara faktumet att PCB även följer med i modersmjölken. En av artikelförfattarna drog också den darrande slutsatsen att det faktiskt sällan observerats några kalvar i de PCB-rika vattnen.
   


  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra