Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kina bygger ut mer vindkraft än kolkraft

  För första gången någonsin ökade Kina, 2012, sin produktion av vindkraft mer än vad de ökade sin produktion av kolkraft. 

  Argumentet ”det spelar ingen roll om vi i Sverige, eller vi i västvärlden, ställer om mot ett hållbart samhälle, eftersom Kina ändå bara bygger nya kolgruvor” har slutat vara hållbart, då de numera bygger ut mer vindkraft än kolkraft.

  Användningen av värmekraft, vilket främst består av kolkraft, ökade med endast 0,3 procent i Kina under 2012. Totalt är det en produktionsökning på ungefär 12 terawattimmar (TWh). Däremot ökade vindkraften samma år med cirka 26 TWh. Denna snabba expansion av vindkraft innebär att den totala mängden vindkraft i Kina nu ligger på 100 TWh.

  2012 blev inte bara året då Kinas vindkraft ökade mer i produktion än kolkraften. Det är också året då den totala mängden vindkraften producerar överträffar den totala mängden kärnkraften producerar i TWh (98 TWh).

  Den största ökningen av förnybar energi i Kina skedde dock inte i vindkraft.  Produktionen av vattenkraft ökade med hela 196 TWh, vilket innebär att den totalt uppgår till 864 TWh. Dessutom avtog 2012 ökningen av energiförbrukning och stannade på, i kinesiska mått mätt, blygsamma 5,5 procent. En anledning till att energiförbrukningen inte ökade mer är att den ekonomiska tillväxten inte var stark i Kina 2012. De energimål som Kina satt upp har också spelat en stor roll för landets.

  Det är också klart att kolindustrin kommer att fortsätta att utmanas och undermineras av förnybar energi, framförallt i och med Kinas nya politiska prioriteringar att hantera krisen om de allt för påtagliga luftföroreningar kolkraften orsakar. I Kina pratar de allt mer om ”ren energi” istället för ”förnybar energi” då problemen med luftföroreningar och miljöförstöringar orsakar stora problem.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.