Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Klimatbytet flyttar pensionspengar från fossilt

    Foto: Klimatbytet

    Upproret Klimatbytet vill göra det lättare att flytta sin premiepension till fonder med låg koldioxidrisk. SMB tog ett snack med initiativets grundare, Joakim Jansson.

     

    Hej Joakim! Berätta om Klimatbytet, vad är det?

    Det är ett initiativ som syftar till att hjälpa vanliga människor att kunna göra skillnad för klimatet genom pengarna de har i premiepensionssystemet. 3 av 4 svenskar, det vill säga 7,5 miljoner personer, har pengar i ppm och i genomsnitt har vi 175 000 kronor per person. Totalt innebär det cirka 1300 miljarder kronor. Det är mycket pengar som kan göra oerhört stor skillnad om de riktas klimatsmart! Klimatbytet är ett upprop och en sajt, www.klimatbytet.se. På sajten finns tydliga instruktioner om hur man går till väga för att byta och där kan även användare skrivit upp att de bytt och det finns funktionalitet för att enkelt kunna dela med sina vänner.

    Varför är våra vanliga premiepensioner placerade i klimatdåliga fonder?

    Sjunde AP-fonden som de flesta sparar i jobbar mycket med hållbarhet men det är ingen fond med låg CO2-risk enligt Morningstar, som mäter hållbarheten i ppm-systemet. Fonden investerar bland annat i fossila bränslen. Därför finns det anledning att ifrågasätta om det ur ett klimatperspektiv är rätt att ha kvar sitt sparande i fonden. Samtidigt är frågan komplex och enligt sjunde AP-fonden så ligger de kvar i denna typen av investeringar för att kunna påverka genom aktivt ägande. Aktivt påverkansarbete som ägare kan vara effektivt men jag personligen och många med mig vill inte investera i vare sig fossila bränslen eller andra delar som sjunde AP-fonden investerar i. En uppmaning till sjunde AP-fonden och andra fonder är att tillfråga spararna vars pengar man förvaltar om vilken typ av investeringar de vill se och inte. Jag har också stor tro på att vi konsumenter kliver fram tydligare och ”röstar” genom att lägga vårt sparande och våra pengar på sådant vi tror på och vill se mer av.

    Hur har det gått för Klimatbytet hittills?

    Vårt initiativ är helt ideellt. Den enda kostnaden har varit hosting av webbsajten på 7 dollar.  Vi lanserade i onsdags och det har varit helt galet. Efter bara fem dagar var vi uppe i över 100 miljoner kr som flyttats i mer klimatsmart riktning, Avanza har kommenterat att de, inspirerade av #klimatbytet, kommer göra det lättare att spara hållbart och bank och finansbranschen har varit väldigt uppskattande gällande initiativet. Vi kommer nu träffa de olika aktörerna för att diskutera hur utbudet av fonder blir högre, avgifterna lägre och hur det blir lättare för konsumenter att välj mer klimaträtt.

    Hur gör man för att själv byta sina ppm-fonder?

    Det lättaste är att gå in på klimatbytet.se där finns tio steg att följa och en film. Men i princip handlar det om att logga in på pensionsmyndigheten.se och klicka sig fram till fondtorget där man väljer nya fonder. Viktigt dock att därefter skriva upp det på klimatbytet.se – vi måste synliggöra vår kraft som konsumenter och ägare till pensionsfonderna.


    SMB är din dagliga dos av miljönyheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

    >>Läs mer om vad vi vill göra här


    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.