Ledande tidningar i olika länder förhåller sig olika till så kallade klimatskeptiker. USA sticker ut som exempel – där både en överlägset flest klimatskeptiker ges utrymme och där störst andel av dem helt och hållet förkastar vetenskapliga bevis för att det pågår en global uppvärmning. Detta enligt en forskargrupp verksam vid University of London och University of Oxford som publicerade sin studie i Environmental Research Letter.
Forskarna har jämfört data mellan 2009 och 2010 när den så kallade ”climategate”-historien utspelades med data från 2007, när IPCC släppte en klimatrapport.
I båda fallen var andelen artiklar som gav röst åt klimatskeptiker helt klart högst i USA, med en siffra på 34 procent. Det är nästan dubbelt så många som tvåan, Storbritannien, där 19 procent av alla artiklar innehöll uttalanden som definierades som klimatskeptiska. Av de undersökta länderna hamnar Brasilien längst ner med endast 3 procent. Övriga länder vars stora tidningar undersöktes var Indien, Frankrike och Kina. Där ligger samma siffra på runt 5 procent.
Som klimatskeptiker räknas tre olika grupper. 1. De som ifrågasätter att det pågår klimatförändringar överhuvudtaget. 2. De som erkänner den globala uppvärmningen men ifrågasätter människans påverkan på den. 3. De som menar att den globala uppvärmningen bär med sig positiva effekter och ifrågasätter behovet av politiska åtgärder för att hindra den.
Forskarna tittade även på vilken typ av klimatskeptiker som var mest förekommande i de olika medierna. I alla länder förutom USA var en blandning av grupp 2 och 3 vanligast. I USA (och även delvis Storbritannien) är det dock markant vanligare med människor som överhuvudtaget inte tror på bevisen för att klimatförändringarna är ett pågående fenomen. Forskarna förklarar delvis detta med att mycket utrymme i de amerikanska medierna upptogs av Oklahomas senator James Inhofe, som ofta framtäder i nyheter.
Undersökningen tittade slutligen även på ifall den politiska inriktningen på tidningen spelade någon roll för resultatet. I de länder som generellt publicerade många artiklar med klimatskeptiska röster var skillnaden mycket mer påtaglig. I Frankrike, USA och Storbritannien var opinionsdelarna i medierna ståendes till höger mycket mer sannolika att innehålla klimatskeptiska åsikter. I övriga länderna var skillnaden i princip obefintlig.
Stötta SMB
Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Här kan du läsa vad pengarna går till.