Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Det hörs positiva signaler från Indien där sol- och vindkraft stod för hela 92 procent av landets ökning av elkraftkapacitet under 2022, vilket visar en kraftig tillväxt inom förnybar energi. Men trots dessa framsteg fortsätter beroendet av fossila bränslen att vara en utmaning i landet.

  Tillsammans stod sol- och vindkraft för 15,7 GW ny produktionskapacitet 2022 i Indien, en ökning med 17 procent jämfört med 2021. Samtidigt minskade den kolbaserade kapaciteten med 78 procent jämfört med 2021 och visar därmed en tydlig förskjutning bort från det fossila.

  Särskilt har utvecklingen i delstaterna Rajasthan och Gujarat spelat en avgörande roll för Indiens framsteg inom sol- och vindkraft. Tillsammans står dessa delstater för en tredjedel av Indiens totala mål för förnybar energikapacitet.

  Utmaningar kvarstår

  Trots dessa framsteg är Indien fortfarande mycket beroende av fossila bränslen. Det undergräver landets potential att fullt ut omfamna en grönare och hållbar energisektor.

  Visserligen är Indiens framsteg inom sol- och vindkraft under 2022 en lovande signal. Men för att fullt ut omfamna en hållbar energiframtid måste både Indien och världen fortsätta att minska beroendet av fossila bränslen och se till att övergången till förnybar energi blir allt mer omfattande och effektiv.

  I Indiens fall innebär det bland annat att jobba snabbare än det planerade nettonoll-målet år 2070. Betydelsen av att minska det fossila snabbare borde vara särskilt tydligt i Indien som är ett av de hittills värst drabbade länderna när det kommer till klimatförändringarnas konsekvenser.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.