Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kritiken växer mot SSAB:s kärnkraftsplaner i Finland

  Hundratals brev har skickats till företaget, som nu svarar på kritiken.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om hur Greenpeace kritiserat det svenska stålbolaget SSAB för dess planer på att gå in i den finska kärnkraftsprojektet Fennovoima, där bland annat ryska Rosatom kommer spela en huvudroll.

  Nu riktas ytterligare kritik mot SSAB. Linda Burenius Magnusson, tillförordnad ordförande för företags- och organisationsnätverket 100% förnybart, skriver på Aftonbladet debatt:

  Flera stora privata finansiärer, med det tyska elbolaget E.ON i spetsen, har redan dragit sig ur det kontroversiella kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki. I stället har den ryska statliga kärnkrafts- och kärnvapenjätten Rosatom gått in i det ekonomiskt mycket osäkra projektet. (…)

  Den elintensiva industrin framhåller ofta behovet av elproduktion som kan planeras i god tid och är oberoende av väderförhållanden. Vindkraft och annan förnybar el ställer ökade krav på reglering och överföringskapacitet, men det finns inga avgörande tekniska eller ekonomiska hinder för att hantera detta. Vi kan lita på ett förnybart elsystem, men kan vi lita på Putin?

  De senaste dagarna har hundratals protestbrev från svenska privatpersoner skickats till SSAB, via sajten Signbyme. I Dalarnas tidning framgår att SSAB inte ”hört talas om brevkampanjen ännu”, men Supermiljöbloggen har tagit del av det svar som SSAB skickat till många av de nu nära tusen personer som skrivit till bolaget. Här står bland annat:

  Vi på SSAB välkomnar en dialog om projektet, men har i dagsläget inga planer på att lämna det. (…)

  SSAB har ett ansvar mot sina intressegrupper att sköta affärsverksamheten på ett sätt som garanterar fortsatt verksamhet med arbetstillfällen i Norden. Vi litar till de finska myndigheterna, riksdagen och regeringen och ser ingen anledning att ifrågasätta deras ställningstagande.

  I en intervju med Södermanlands tidning säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace:

  – Det finns både finansiella, säkerhetsmässiga och miljömässiga risker med projektet. Vi förväntar oss att SSAB gör djupare analyser. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!