Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Livsmedelsverkets miljötips: Ät mer grönsaker och mindre kött

  Kvinnor äter smartast. I Sverige äter männen i genomsnitt 50 procent mer kött än kvinnorna och samtidigt mindre grönsaker.

  Under tisdagen kom en ny rapport från Livsmedelsverket, Miljöpåverkan från animalieprodukter – kött, mjölk och ägg (pdf). En av slutsatserna i rapporten, som är framtagen av Sik, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, är att köttkonsumtionen i Sverige behöver minska.

  Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande:

  Köttets miljöpåverkan är stor och påverkar många områden där läget är kritiskt – klimatet, den biologiska mångfalden i världen och övergödningen.

  – Genom att ändra på hur vi äter skulle vi faktiskt kunna halvera utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i oss mer av olika viktiga näringsämnen jämfört med idag, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

  För den som inte riktigt vet var man ska börja så har Livsmedelsverket följande tips på vad man kallar ”miljösmarta matval”:

  • Minska på mängden kött, ät i stället mer vegetabilier. Pröva att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen.
  • Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
  • Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
  • Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön men utan att bidra med så mycket näring.
  • Minska svinnet – förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.

  En ytterligare rekommendation, som bland annat Sveriges radios Ekot rapporterar om, är att svenskarna även borde dra ner på konsumtionen av ost.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra