Livsmedelsverkets miljötips: Ät mer grönsaker och mindre kött

Kvinnor äter smartast. I Sverige äter männen i genomsnitt 50 procent mer kött än kvinnorna och samtidigt mindre grönsaker.
Under tisdagen kom en ny rapport från Livsmedelsverket, Miljöpåverkan från animalieprodukter – kött, mjölk och ägg (pdf). En av slutsatserna i rapporten, som är framtagen av Sik, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, är att köttkonsumtionen i Sverige behöver minska.
Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande:
Köttets miljöpåverkan är stor och påverkar många områden där läget är kritiskt – klimatet, den biologiska mångfalden i världen och övergödningen.
– Genom att ändra på hur vi äter skulle vi faktiskt kunna halvera utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i oss mer av olika viktiga näringsämnen jämfört med idag, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.
För den som inte riktigt vet var man ska börja så har Livsmedelsverket följande tips på vad man kallar ”miljösmarta matval”:
En ytterligare rekommendation, som bland annat Sveriges radios Ekot rapporterar om, är att svenskarna även borde dra ner på konsumtionen av ost.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till
Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till
Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.
OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.