Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Många farliga kemikalier på förskolor

  Ny granskning av Naturskyddsföreningen.

  129 förskoleavdelningar i Sverige har inventerats av Naturskyddsföreningen för att ta reda på hur vanligt det är med farliga kemikalier i barns närhet. Resultatet har sammanställt i en ny rapport, Giftfria barn leka bäst (pdf).

  I förordet skriver föreningens ordförande Mikael Karlsson:

  Det finns en mängd områden i förskolemiljö som snabbt skulle kunna åtgärdas med små medel och lätta åtgärder. Samtidigt finns problem som är större och rent fysiskt inbyggda i förskolan och de måste hanteras utifrån ett mer långsiktigt perspektiv.

  I undersökningen har Naturskyddsföreningen tittat på allt från leksaker och elektronik till mat och möbler. Ett exempel, som SVT Nyheter rapporterar om, är att 64 procent av förskolorna använde gamla däck på gårdarna som leksaker, något som enligt Naturskyddsföreningen är olämpligt eftersom däcken bland annat innehåller ftalater, metaller och fenoler.

  I ett presmeddelande säger Karlsson:

  – Vardagen på förskolan är tyvärr full av varor med olika farliga kemikalier. De finns i allt från maten till golvet som barnen leker på. Vår kartläggning visar att kunskapen är låg, men också att det finns en stor önskan hos kommunerna att göra något åt situationen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.