Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie visar att värmeböljor orsakade av mänskligt pådrivna klimatförändringar är extremt kostsamma. Sedan 1990-talet har de kostat den globala ekonomin någonstans mellan 5 och 30 biljoner dollar.

  Kostnader i form av planetärt och mänskligt lidande är konstaterade konsekvenser av klimatförändringarna. Det är i form av svält, krig och till sist även möjligheten för människor att bo på den här planeten som vi främst ser det.

  Vad som dock också konstaterats är att det inte enbart handlar om hälsa och lidande, utan även om stora ekonomiska följder. I den nya studien, där detta återigen synats under lupp, konstateras mångmbiljonkostnader vara konsekvens av mänskligt drivna klimatförändringar. Särskilt fokuseras det i studien på kostnaderna orsakade av värmeböljor. 

  Vi har underskattat de verkliga ekonomiska kostnaderna vi har drabbats av på grund av den globala uppvärmningen hittills, och vi underskattar sannolikt kostnaderna för framtiden, säger Justin Mankin, biträdande professor i geografi vid Dartmouth College och en av författarna till studien, till The Guardian.

  Tropikerna och globala södern värst drabbade

  Studien visar även att kostnaderna inte är störst där det sker störst utsläpp, utan snarare tvärtom. Det resultaten visar är att de som släpper ut minst drabbas värst ekonomiskt av den extrema värmen. Områden som studien identifierat som värst drabbade av kostnaderna är tropikerna och den globala södern. 

  Orsakerna till den här orättvisa fördelningen av kostnaderna beror enligt studien på att det här är varmare områden som därmed drabbas hårdare av värmeböljor. Dessutom visar studien att områdena är mer ekonomiskt sårbara.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.