Mattias Goldmann: “EU kräver” håller inte, regeringen!

GÄSTKRÖNIKA: Regeringens påstående att EU kräver skatt på solel visade sig inte stämma. Låt det avslöjandet bli startskottet för en regering som äntligen slutar fega och skylla ifrån sig. Mantrat “EU tvingar oss” vill vi inte höra igen!
Den rödgröna regeringen införde den 1 juli en skatt på el från solceller på alla anläggningar med effekt på över 255 kilowatt. Skatten gällde även el som man producerar för eget bruk; använder i den egna lampan eller för de egna maskinerna. Beslutet föregicks av en remissrunda där de många remissinstanserna var oerhört eniga i sin kritik:
Vi vet nu att remissinstanserna hade rätt. Nya solcellsanläggningar har uteblivit och redan beslutade anläggningar har avbeställts.
Men viktigast: EU har klart och tydligt slagit fast att de inte har några synpunkter på om Sverige ska ha en skatt på solel eller inte.
Det är värt att ta det ordagrant – så här sade EU-kommissionens Sverigechef Katarina Areskoug till SVT Nyheter:
“Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi. Vad gäller statsstöd måste vi granska varje individuellt fall, men det är viktigt att framhålla att vi har givit grönt ljus i många andra fall i andra medlemsländer till subventioner eller undantag från beskattning av förnybar energi.”
Eftersom skatten var baserad på påståendet att EU kräver den, kunde man tänka sig att regeringen nu avskaffar den.
Men nej, finansminister Andersson tänker bara sänka skatten – och vill varken ange när eller till vilken nivå.
Misstanken uppkommer förstås att det inte egentligen var EU:s påstådda krav som låg bakom de rödgrönas beslut att beskatta solel, särskilt som regeringen av allt att döma alltså aldrig ringde till EU och frågade vad som gäller, tog den korta promenaden till EU:s Stockholmskontor eller brydde sig om experterna som i sina remissvar och debattartiklar avvisade påståendet om EU-krav.
Solskatten är inte enda exemplet på att de rödgröna motiverar en klimatpolitik med förbättringspotential med att “EU kräver”. I minst tre andra, för klimatet viktiga frågor, används samma tveksamma argument:
Sveriges klimatpåverkande utsläpp ökar nu igen, efter att ha minskat under flera år. “Ökad användning av fossila bränslen”, anger SCB som skäl till det trista trendbrottet. Regeringens stolta ord om “ett av världens första fossilfria välfärdsländer”, initiativet Fossilfritt Sverige och Miljömålsberedningens nya klimatmål… allt detta riskerar att få pyspunkta och tappa trovärdighet just när världen behöver ledning på klimatområdet.
Nu måste klimatarbetet sätta fart på riktigt. De rödgrönas mantra “EU tvingar oss” har vi hört så det räcker nu. Skrota det, regeringen!
Mattias Goldmann
Vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet
Supermiljöbloggens fasta krönikörer heter Johanna Grant, Mattias Svensson, Kitty Ehn och Anders Wijkman. Här gästar Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores. Åsikterna är krönikörernas egna och behöver varken spegla åsikter från övriga krönikörer eller Supermiljöbloggens skribenter.
För diskussioner är ni välkomna till Supermiljöbloggens facebooktrådar, och för rättningar och tankar kring innehållet får ni gärna kontakta krönikören eller SMB-redaktören Beatrice Rindevall.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till
Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till