Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Medborgarrörelsens seger över Vattenfall – nu ska Berlin bli 100 % förnyelsebart

  Sist var det Skottland som visade att det på lokal nivå går att vara klimatambitiösa. Nu följer den styrande koalitionen mellan Socialdemokrater och Kristdemokrater i Berlin efter. Efter att det statligt ägda Vattenfall försvårat en övergång till ett förnyelsebart energisystem skapades en medborgarrörelse som nu fått politikerna att besluta om att återkommunalisera elproduktionen och göra den 100 procent förnyelsebar. 

  Elproduktionen i Berlin privatiserades på 90-talet och idag är det Vattenfall, ägt av svenska staten, som har kontrakt på elförsörjningen fram till 2014. Ett stort missnöje med bolagets arbete startade en medborgarrörelse vars mål var att ta över elförsörjningen när kontraktet löper ut.

  Den främsta kritiken handlar om Vattenfalls ovilja att möjliggöra att lokala energiproducenter kan ansluta sig till elnätet, införa en så kallad smart grid. Det hindrar privatpersoner att bidra till en hållbar utveckling genom att sätta upp egna vindssnurror och solpaneler. När frågan om värdet på elsystemet diskuterades, relevant för alla som skulle vilja ta över, misstänks även Vattenfall kraftigt ha övervärderat summan vilket tolkades som ett försök att underminera en bra process för det nya kontraktet. Ett antal missöden på företagets kärnkraftverk har också skapat motstånd. Allt vägt tillsammans är ett företag som inte delar befolkningens intressen.

  Nu har medborgarrörelsen segrat stort. Den styrande koalitionen i staden, mellan Socialdemokrater och Kristdemokrater, har precis beslutat om att återkommunalisera energisystemet när kontraktet med Vattenfall löper ut. Detta för att kunna ställa om till 100 procent förnyelsebart. Det nya, kommunägda företaget ska inte kunna investera i kol- eller kärnkraft och ska även ha som uppgift att arbeta med energieffektivisering – för att klara omställningen. Alla som idag jobbar inom Vattenfalls dotterbolag i Berlin kommer erbjudas tjänster med samma villkor i det nya företaget.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.