Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mer skiffergas leder till lägre kolpriser och högre utsläpp

  Fossilgas i USA pressar ner kolpriset i Europa. 

  USA har ökat sin användning av fossilgas genom fracking, en farlig och omdebatterad metod. Den är så miljöskadlig att Frankrike förbjudit den, men Kristdemokraternas EU-parlamentariker Alf Svensson vill gärna se att vi använder den i Sverige. Eftersom priset på skiffergas i USA är lågt, då amerikanerna inte har någon skatt på växthusgaser och därmed inte betalar för sin miljöförstöring, vänder sig de amerikanska kolföretagen till Europa för att sälja kolen till högre pris här istället. En undersökning beställd av den brittiska regeringen har tidigare varnat för detta, vilket vi skrev om i september.

  Det visar sig alltså föga förvånande att kolföretagen inte är så sugna på att lägga ner sin verksamhet, utan vill fortsätta tjäna pengar på att skita ner världen. Kjell Jansson från Svensk Energi säger till Sveriges Radio att kolet kommer vara fortsatt billigt åtminstone till 2020:

  – Jag tror att det [låga kolpriset, SMB:s anmärkning] kommer fortsätta att sjunka eller stabilisera sig på en låg nivå så det måste sättas ett pris på koldioxiden för att få bort den på något sätt. Om inte alla länder går åt samma håll är jag pessimistisk inför utvecklingen. Och då får vi acceptera den globala uppvärmningen.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!