Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöpartiet vill att EU minskar utsläppen med 60 procent till 2030

  Åsa Romson och Isabella Lövin skriver i dag på DN debatt att det finns tre avgörande skäl för EU att gå före i klimatarbetet.

  Som Supermiljöbloggen rapporterat om tidigare så handlar en av de största politiska frågorna de kommande månaderna om vilka mål EU ska sätta på klimat- och energiområdet till år 2030. Tanken är att medlemsstaternas stats- och regeringschefer ska enas om detta under ett möte i mars. Men EU-kommissionens förslag på målsättningar som ska ligga som grund för diskussionerna är försenat och väntas komma först i januari, vilket innebär att det inte finns mycket tid till förhandlingar vare sig inom och mellan länderna.

  I dagsläget är det inte ens klart om EU-kommissionen kommer att presentera endast ett klimatmål eller om det också blir mål även för förnybar energi och energieffektiviseringar.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att bland annat EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard vill ha tre mål, och att samma sak gäller även för Centerpartiet. Däremot menar bland annat Vattenfall och Moderaterna att det räcker med ett klimatmål och att det inte behövs några mål för förnybar energi och energieffektiviseringar.

  I dag på DN debatt skriver Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tillsammans med partiets Europaparlamentariker Isabella Lövin att man vill se tre mål till 2030. Miljöpartiet har dessutom siffrorna klara för hur ambitiösa man vill att EU-målen ska vara.

  1. Minska utsläppen med 60 procent till år 2030.
  2. 45 procent förnybar energi till 2030.
  3. Energieffektivisera med 40 procent till 2030.

  Romson och Lövin skriver:

  Att dessa mål blir både ambitiösa och bindande är avgörande av tre skäl: För att EU som en av de stora utsläpparna ska ta sin del av ansvaret, för att EU:s näringsliv ska behålla sin konkurrenskraft och fortsätta ligga i täten, och för att dödläget i FN ska kunna brytas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.