Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Myndighetslån till fossila verksamheter stoppas

  Olja, Oljeledning Foto: Pixabay (CC0)

  Senast 2022 ska svenska investeringar som går till utvinning och prospektering av fossila bränslen stoppas. Under 2017 utfärdades tre miljarder kronor till sådana projekt.

  För att gynna den svenska exportnäringen erbjuder Exportkreditnämnden och Svensk Exportkredit AB garantier eller lån med förmånliga villkor. Tills nu har exportkrediter även getts till fossila verksamheter.

  Bland annat har ett fall kring gasutvinning i Jamalhalvön i Sibirien uppmärksammats i Kalla Fakta, som väntas leda till utsläpp motsvarande en tiondel av hela Sveriges utsläpp. Under 2017 gavs exportkrediter för drygt 3 miljarder kronor där projektet i Sibirien utgjorde en stor del.

  Nu ska det ändras, för idag beslutade regeringen att alla investeringar i utvinning och prospektering av fossila bränslen ska upphöra senast 2022. Samtidigt har Exportkreditnämnden och Svensk exportkredit AB fått i uppdrag att se över hur exportkrediterna ska kunna bidra till kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser, och passa ihop med Parisavtalet.

  – Om vi investerar för att minska utsläppen i Sverige så är det inte rimligt att vi ger svenska exportkrediter till investeringar som till exempel prospektering och utvinning av fossila bränslen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.

  Det positiva beskedet kommer strax efter Europeiska storbanken EIB:s beslut att sluta investera i fossila bränslen senast 2021.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.