Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny rapport: Skiffergas ökar utsläppen så länge en global klimatöverenskommelse saknas

  Utan nya policys rörande klimatförändringar ökar koldioxidutsläppen vid användning av skiffergas (fracking). En undersökning beställd av brittiska regeringen har jämfört skiffergas med alternativen konventionell gas, flytande naturgas (LNG) och kol.

  Skiffergas har av en rad debattörer presenterats som en övergångslösning på vägen mot förnybart, detta eftersom dess koldioxidutsläpp är hälften så stora som utsläpp från förbränning av kol. Men den brittiska rapporten konstaterar att utvinning av skiffergas kan leda till att kolet den skulle ersatt istället förbränns någon annan stans. En effekt kan alltså vara att skiffergasens utsläpp endast adderas på de globala kumulativa utsläppen, åtminstone så länge det inte finns ett globalt klimatavtal som begränsar hur mycket fossila bränslen vi kan använda.

  Rapporten har alltså behandlat skiffergasens utsläpp, men det är själva utvinningen som har fått högst kritik då tekniken bland annat lett till att det lokala grundvattnet har blivit förgiftat vid flera tillfällen. Debatten är nu het i Storbritannien där utvinning fortfarande utreds. Även i USA har kontroverser uppstått, senast då uppgifter läckte om att en familj blivit mutad till tystnad.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.