Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny rapport: Svenska pensionsfonder investerar i fossilindustrin

  Världsnaturfonden, WWF visar i en analys att de svenska pensionsfonderna äger andelar i företag inom kol, olje- och gasindustrin till ett värde av 32 miljarder kr.

  I analysen har WWF kartlagt ägandet i 1,2,3,4 och 7 e AP fonden som gemensamt har 1061 miljarder kr att förvalta, och funnit att de gemensamt har investerat i 133 av de 200 mest koldioxidintensiva företagen i världen inom kol, olja och gas. Listan med företag som svenska pensionsfonder investerat i toppas av Exxon Mobile, Lundin Petroleum, BP, Lukoil, ConocoPhilips, etc.

  Enligt analysen från WWF så motsvarar AP fondernas innehav i de 133 företagen totalt 625 miljoner ton CO2, vilket är 11 gånger mer än de totala utsläppen från Sverige 2012. Per pensionsberättigad person som får ett orange kuvert så motsvarar investeringarna 93 ton CO2 utsläpp! Det kan jämföras med de ca 6 ton per capita från de totala utsläppen i Sverige per år.

  Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden säger att ”Riksdagen måste ge AP-fonderna nya ägardirektiv så att de kan börja avveckla de fossiltunga innehaven och investera mer i förnybar och hållbar energi. AP-fondernas nuvarande investeringar går inte ihop med de mål som Sverige och omvärlden säger sig vilja ha för att undvika katastrofala följder av klimatförändringarna”.

  Dessutom uppmanas riksdagens pensionsgrupp (se bild) att verka för att AP fonderna helt fasar ut sina tillgångar från kolindustrin innan valet 2014 samt att 5% av AP fondernas tillgångar ska investeras i förnybar energi och infrastruktur. I pensionsgruppen finns Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna representerade.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.