Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny studie kräver åtgärder mot utsläpp av läkemedelsrester

  Efter åtta års forskning har resultaten från en studie som utrett läkemedelsresters miljöpåverkan presenteras. Forskarna efterlyser politiska krafttag både på hemma- och bortaplan för att rädda vår miljö och vår hälsa.

  Forskarna bakom studien lyfter fram tio politiska åtgärder för att minska utsläppen. De handlar om hur miljöriskbedömningarna utförs på bästa sätt och om hur vi kan minska risken för antibiotikaresistens.

  Även om det är jätteviktigt att förbättra tekniken i våra reningsverk här hemma, så menar forskarna att det allra viktigaste är att minska utsläppen i de länder där läkemedlen produceras. Precis som vi måste ta ansvar för den negativa miljöpåverkan som vår konsumtion av billiga varor har i de länder där de är tillverkade, måste vi ta ansvar för utsläppen av läkemedelsrester:

  – Det allvarligaste problemet med läkemedel vi har just nu är utsläpp från produktionsanläggningar i låglöneländer. Läkemedlen tillverkas där och sedan använder vi dem här i väst. Vi blir på så sätt moraliskt ansvariga för de här utsläppen, säger Marlene Ågerstrand, en av projektledarna, till Sveriges Radio.

  Miljöpartisten Emma Nohrén välkomnar studieresultaten, och hoppas att regering och riksdag snart kommer att se över hur arbetet med att minska utsläppen av läkemedel i naturen ska påbörjas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.