Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Förslag: Begränsa försäljningen av miljöskadliga läkemedel

  Foto: qimono / Pixabay

  Läkemedel är viktiga för många människors hälsa, men de kan även orsaka stor skada för miljön. Nu har läkemedelsverket därför lämnat förslag om att försäljning av miljöskadliga läkemeddel ska begränsas. 

  SMB har tidigare rapporterat om hur våra vatten innehåller oroväckande höga halter av miljöfarliga läkemedelsrester. Särskilt har diklofenak, ett vanligt förekommande ämne i smärtstillande läkemedel, pekats ut som ett stort problem.

  Exempel på läkemedel som innehåller diklofenak är smärtstillande medel som Voltaren och Eeze. Paracetamol, ibuprofen eller naproxen är exempel på alternativ utan diklofenak.

  Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, berättar för Sveriges Radio om det omfattande problemet:

  Vi hittar diklofenak i över hundra svenska sjöar och vattendrag, och vi hittar dem i över de gränsvärden som Havs- och vattenmyndigheten har satt för att det ska vara en bra vattenkvalitet. Det är skadligt för bland annat fisk, som rent konkret råkar ut för exempelvis njurskador

  Enligt Anders räcker det med en enda tablett diklofenak på 25 milligram för att förorena två miljoner liter vatten. Diklofenak är dessutom svårt för reningsverken att fånga in.

  Nu har även Läkemedelsverket tagit till sig detta och föreslår en begränsad försäljning av vissa miljöfarliga läkemedel, vilket främst påverkar diklofenakförsäljningen. Begränsningen innebär att dessa läkemedel inte får säljas utanför apotek. 

  Förslaget har fått både positiv och negativ feedback. På branschorganisationen Svenskt Vatten är man positiva, där har man även länge arbetat för en minskad användning av miljöskadliga läkemedel. Utöver miljöpåverkan menar de att miljöskadliga läkemedel är alltför kostsamma för reningsverken eftersom processen att rena vattnet från dem är svår och dyr. 

  Svensk Dagligvaruhandel är mer tveksamma till förslaget.

  Vi kan inte riktigt förstå varför miljöhänsynen ska vara annorlunda för att det säljs i dagligvaruhandeln istället för apotek, säger organisationens vd Karin Brynell till SVT.

  Läkemedelsverket anser dock att apoteken kan ge mer rådgivning til kunderna om alternativen till miljöskadliga läkemedel, något som personalen i daglivaruhandeln inte får göra enligt lag.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.