Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nya arter hittade efter skogsbrand

  Foto: MSB

  I juli 2014 härjade en skogsbrand utanför Kiruna. Nu har flera arter hittats som man tidigare aldrig funnit i Sverige. 
  Skogsbranden i naturreservatet Torneträsk-Soppero spred sig över ett 90 hektar stort område. Man misstänker att branden startades av ett blixtnedslag. Naturliga skogsbränder är idag ovanliga, men är en del av naturens kretslopp. Ett flertal arter är helt beroende av bränder och visar sig först efter att marken hettats upp tillräckligt mycket, som vid en brand.
  Efter branden valde Länsstyrelsen att inventera de arter som kom och resultaten blev minst sagt förvånande. Flera av insektsarterna är rödlistade och kommer enbart efter bränder, andra är viktiga signalarter. Man upptäckte även sex helt nya arter för Sverige, arter som är extremt ovanliga även i andra delar av världen.

  Det är fantastiskt roligt att dessa nya arter för Sverige har hittats, det händer inte varje dag, säger Anna Högdahl, biolog på Länsstyrelsen.

  Här kan du läsa hela rapporten från Länsstyrelsen i Norrbotten. 
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.